Μήνυμα – προειδοποίηση των Ταλιμπάν προς ΗΠΑ

Μήνυμα – προειδοποίηση των Ταλιμπάν προς ΗΠΑ

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ απηύθυναν χθες οι Ταλιμπάν, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον θα έχει την τύχη των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν, εφόσον δεν εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.

Σε μήνυμά τους, με αφορμή την 39η επέτειο της σοβιετικής εισβολής, οι Ταλιμπάν αναφέρουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν το φάσμα της «ταπείνωσης» και ότι θα «είχαν πολλά να διδαχθούν» από την εμπειρία του Κόκκινου Στρατού στο Αφγανιστάν.

«Διδαχθείτε από τη σοβιετική ήττα στο Αφγανιστάν και εγκαταλείψτε κάθε πρόθεση να δοκιμάσετε την ισχύ των ήδη δοκιμασμένων μαχητών των Ταλιμπάν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στα αγγλικά, στα πάστο και στα ντάρι, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ.

Ο Μουτζαχίντ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η μελλοντική σχέση των Ταλιμπάν με τις ΗΠΑ πρέπει να βασίζεται σε «υγιείς διπλωματικές και οικονομικές αρχές» και όχι στην ένοπλη αντιπαράθεση. Οι Ταλιμπάν δεν έχουν εκφραστεί σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης Τραμπ να αποσύρει το ήμισυ των 14.000 Αμερικανών στρατιωτών, που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, ενώ ο Λευκός Οίκος δεν έχει –μέχρι στιγμής– επιβεβαιώσει την είδηση. Ο Αμερικανός απεσταλμένος και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, πραγματοποιεί από το καλοκαίρι σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους των Ταλιμπάν στο Αμπου Ντάμπι, σε μία προσπάθεια εκκίνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή