Αιφνιδιαστικός ανασχηματισμός στη Σαουδική Αραβία

Αιφνιδιαστικός ανασχηματισμός στη Σαουδική Αραβία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ριζικό κυβερνητικό ανασχηματισμό, με θεαματικές αλλαγές στα πεδία της εξωτερικής πολιτικής και των μηχανισμών ασφαλείας, προχώρησε ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας. Η αιφνιδιαστική κίνηση του 83χρονου μονάρχη ήρθε σε μια στιγμή όπου ο οίκος των Σαούντ προσπαθεί να θωρακιστεί έναντι της σφοδρής πίεσης που δέχεται από τη διεθνή κοινότητα, στον απόηχο της φρικτής δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές ήταν η αντικατάσταση του υπουργού Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπέιρ από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ιμπραΐμ αλ Ασαφ. Ο Τζουμπέιρ υποβαθμίστηκε σε υφυπουργό άνευ χαρτοφυλακίου για τις εξωτερικές υποθέσεις.

Αρκετές από τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο σηματοδοτούν την αναβάθμιση αντιπάλων του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος έχει ενοχοποιηθεί για τον ρόλο του στη δολοφονία Κασόγκι. Πρόσφατα, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ψήφισμα που φωτογραφίζει τον 33χρονο πρίγκιπα Μοχάμεντ ως υπεύθυνο για τη δολοφονία, καταγγελία η οποία απορρίπτεται από το Ριάντ.

Ο ίδιος ο Ασαφ είχε συλληφθεί μαζί με εκατοντάδες μέλη της βασιλικής οικογένειας πριν από έναν χρόνο, στο πλαίσιο της εκστρατείας του πρίγκιπα διαδόχου εναντίον πολιτικών του αντιπάλων, τους οποίους κατηγορούσε για διαφθορά. Αφέθηκε ελεύθερος μερικές εβδομάδες μετά τη σύλληψή του και αφού έμεινε κρατούμενος στη «φυλακή πολυτελείας», όπως χαρακτηρίστηκε το ξενοδοχείο Ritz-Carlton στο Ριάντ. Εξάλλου, στο αξίωμα του υπουργού Πληροφοριών διορίστηκε ο Τούρκι αλ Σαμπάνα, στέλεχος τηλεοπτικού δικτύου του δισεκατομμυριούχου Αλαουίντ μπιν Ταλάλ, ο οποίος υπήρξε επίσης κρατούμενος του πρίγκιπα Μοχάμεντ στο Ritz-Carlton, πριν από έναν χρόνο. Πάντως, ο Μοχάμεντ διατήρησε τον τίτλο του πρίγκιπα διαδόχου, όπως και το υπουργείο Αμυνας.

Αλλες σημαντικές αλλαγές αφορούν τον διορισμό του πρίγκιπα Αμπντάλα μπιν Μπαντάρ μπιν Αμπντελαζίζ ως αρχηγού της Εθνοφρουράς και του στρατηγού Καλίντ μπιν Κιράρ αλ Χάρμπι ως γενικού αρχηγού των δυνάμεων ασφαλείας. Εξάλλου, ο βασιλιάς Σαλμάν διέταξε τη συγκρότηση Διαστημικής Υπηρεσίας, τη διεύθυνση της οποίας ανέθεσε στον 62χρονο γιο του Σουλτάν μπιν Σαλμάν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή