ΚΟΣΜΟΣ

Κόρμπιν: Το «πότε, όχι το εάν» θα υποβληθεί πρόταση μομφής είναι το ζήτημα

Κόρμπιν: Το «πότε, όχι το εάν» θα υποβληθεί πρόταση μομφής είναι το ζήτημα

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα The Independent ότι το θέμα είναι «το πότε, όχι το εάν» θα κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης των Συντηρητικών υπό την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι με στόχο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Για τον Κόρμπιν, αυτό θα είναι αναπόφευκτο αν η Μέι δεν μπορέσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων στο σχέδιό της για το Brexit.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι το θέμα είναι το πότε, όχι το εάν θα καταθέσουμε πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, και προφανώς θα το κάνουμε όταν η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση θα βρίσκεται στο χαμηλότερό της επίπεδο, που υποπτεύομαι ότι θα είναι αφού χάσει στην ψηφοφορία», εξήγησε ο Κόρμπιν στη συνέντευξή του στην Ιντιπέντεντ.

Ο επικεφαλής των Εργατικών πρόσθεσε ότι έχουν ήδη επιλεγεί οι υποψήφιοι σε όλες τις περιφέρειες για να κριθούν οι έδρες στις οποίες θα δοθεί σκληρή και αμφίρροπη μάχη, στο πλαίσιο των προετοιμασιών του κόμματος ενόψει της προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο τυπικά δεν θα διεξαχθούν παρά το 2022, αλλά ενδέχεται να προκηρυχθούν πρόωρα εάν η Μέι δεν μπορέσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων στη συμφωνία που έκλεισε όσον αφορά την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κόρμπιν προέτρεψε εξάλλου τη Μέι να συγκαλέσει νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται την ολομέλεια της Βουλής των Κοινοτήτων ώστε να διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία σχετικά με τη συμφωνία για το Μπρέξιτ.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο Κόρμπιν είπε ότι θα υλοποιούσε την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκη Ένωση μεν, αλλά θα διαπραγματευόταν διαφορετικούς όρους, εάν κέρδιζε τις πιθανές πρόωρες εκλογές το 2019.

Οι Εργατικοί λένε ότι θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρήσει σε ισχύ την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και στενή σχέση με την ενιαία αγορά.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)