Εκκληση προς τα Τίρανα για τυποκτόνο νόμο

Εκκληση προς τα Τίρανα για τυποκτόνο νόμο

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΡΑΝΑ. Τέσσερις διεθνείς οργανισμοί ΜΜΕ ζήτησαν από την αλβανική κυβέρνηση να αποσύρει τέσσερα σχέδια νόμου για τον κρατικό έλεγχο και την υποχρεωτική καταγραφή των ιστοσελίδων, προκειμένου να καταπολεμηθούν οι ψεύτικες ειδήσεις. Σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό της χώρας Εντι Ράμα και την υπουργό Δικαιοσύνης Ετίλντα Γιονάι, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα και η διεθνής PEN κάλεσαν τα Τίρανα να αποσύρουν τη νομοθεσία και να ζητήσουν τη συνδρομή δημοσιογράφων και διεθνών φορέων στη σύνταξη νέων νόμων.

Παράλληλα, εξήγησαν ότι στις δημοκρατικές χώρες τα online ΜΜΕ είναι αυτορρυθμιζόμενα. Τον περασμένο Οκτώβριο, η Οργάνωση για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη εξέφρασε ανάλογες ανησυχίες για το σύστημα καταγραφής των ιστοσελίδων στην Αλβανία. Υπενθυμίζεται πως η Αλβανία φιλοδοξεί να εγκαινιάσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. μέσα στο 2019.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, εξίσου ενδεικτική ότι η χώρα δεν έχει συνειδητοποιήσει την έννοια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και της ελεύθερης μετακίνησης, ο Ράμα απηύθυνε έκκληση προς τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό της Αλβανίας να μην εγκαταλείπουν την πατρίδα τους με προορισμό τη Γερμανία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, οι επαγγελματίες αυτοί θα πρέπει να εκμεταλλεύονται τα μπόνους και τα πλεονεκτήματα που παρέχει η κυβέρνηση σε όσους απασχολούνται στα νοσοκομεία της Αλβανίας, προσθέτοντας ότι οι επενδύσεις στον ιατρικό τομέα θα συνεχιστούν. «Μετά τον Ιανουάριο θα έχουμε 300 νέους ειδικευμένους γιατρούς, που θα επιλέξουν πού και αν θα συνδράμουν. Ολοι όσοι αποφασίσουν να εργαστούν μακριά από το σπίτι τους, θα πάρουν τα ίδια χρήματα με εκείνα που θα έπαιρναν στη Γερμανία και θα είναι καλύτερα εδώ, όπου θα πληρώνουν πέντε φορές μικρότερη φορολογία από ό,τι στη Γερμανία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή