Μετά την Αίτνα, «βρυχάται» το Στρόμπολι

Μετά την Αίτνα, «βρυχάται» το Στρόμπολι

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΤΑΝΗ. Μικρότερης έντασης ήταν οι εκρήξεις της Αίτνας κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, μετά τον επιφανειακό σεισμό των 4,8 Ρίχτερ που αναστάτωσε την περιοχή γύρω από το μεγάλο ηφαίστειο της Σικελίας χθες τα ξημερώματα. Τουλάχιστον 10 άτομα τραυματίστηκαν από πτώσεις σοβάδων, τοίχων και αντικειμένων.

Τη σκυτάλη πήρε χθες το ηφαιστειογενές νησί Στρόμπολι στο γειτονικό αρχιπέλαγος των Αιολίδων Νήσων, με εκρήξεις που ανέβασαν το επίπεδο συναγερμού από το πράσινο στο κίτρινο. «Η Αίτνα καλεί, το Στρόμπολι απαντάει», σημείωσε χαρακτηριστικά η τοπική εφημερίδα La Sicilia, επικαλούμενη δηλώσεις του ηφαιστειολόγου από την Κατάνη Σαλβατόρε Κούφο, σύμφωνα με τον οποίο η ταυτόχρονη έξαρση της ηφαιστειακής δραστηριότητας σε δύο από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ευρώπης δεν είναι αποτέλεσμα σύμπτωσης.

Στην Αίτνα, ο κύριος όγκος της λάβας βρήκε δίοδο από τον πλευρικό κρατήρα που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλαγιά του ηφαιστείου. Τα αέρια και η τέφρα που εκτοξεύθηκαν στην πιο δραστήρια φάση της έκρηξης, τη Δευτέρα, ήταν ορατά ακόμη και από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Χρειάστηκε όμως να περάσουν 24 ώρες από το νυχτερινό θέαμα των φωτεινών ποταμών λάβας στην πλαγιά του σικελικού ηφαιστείου προκειμένου οι κάτοικοι να αισθανθούν τον βρυχηθμό του.

«Το πλήθος σεισμών είναι συνηθισμένο φαινόμενο όταν εκρήγνυται η Αίτνα, ιδίως από τους πλευρικούς κρατήρες», είπε στην εφημερίδα Fatto Quotidiano ο ερευνητής του Γεωλογικού Ινστιτούτου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών της Ιταλίας Αντρέα Μπίλι. «Καθώς η λάβα ανεβαίνει, αναζητεί εναλλακτικές διαδρομές, αντί των κάθετων φρεατίων, και προξενεί πλευρικές ρηγματώσεις. Η Αίτνα είναι γεμάτη υπόγεια ύδατα που μετατρέπονται σε ατμό από τη θερμότητα της λάβας. Ο ατμός πιέζει τα τοιχώματα του ηφαιστείου προξενώντας επιφανειακούς σεισμούς», εξήγησε.

Παρατηρώντας τη χθεσινή εξασθένηση της δραστηριότητας του ηφαιστείου ο διευθυντής του Γεωλογικού Παρατηρητηρίου της Κατάνης Εουτζένιο Πριβιτέρα σημείωσε ότι «είναι ακόμη νωρίς για να πούμε ότι το φαινόμενο έχει παρέλθει, αν και οι ενδείξεις αυτό λένε».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή