Διάπλους Ατλαντικού μέσα σε ένα «βαρέλι» 6 τετραγωνικών μέτρων

Διάπλους Ατλαντικού μέσα σε ένα «βαρέλι» 6 τετραγωνικών μέτρων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας Γάλλος 71 ετών ξεκίνησε, χθες, για να διαπλεύσει τον Ατλαντικό Ωκεανό μέσα σε μια κάψουλα, η οποία είναι φτιαγμένη από κόντρα πλακέ και έχει επικάλυψη από ρητίνη. Η κάψουλα έχει το σχήμα βαρελιού. Ο Γάλλος θαλασσοπόρος θα εκμεταλλευθεί μόνο τα θαλάσσια ρεύματα προκειμένου να φθάσει στον προορισμό του, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

O Zαν-Ζακ Σαβέν ξεκίνησε από το Ελ Χιέρο στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας και στοχεύει να φθάσει στην Καραϊβική μέσα σε τρεις μήνες. Η κάψουλα έχει υποστεί μετατροπές και διαθέτει ένα κρεβάτι, μία κουζίνα και χώρο αποθήκευσης. Εχει μήκος τριών μέτρων και πλάτος 2,10 μέτρα και η συνολική έκταση όπου θα ζει όλους αυτούς τους μήνες ο Ζαν-Ζακ Σαβέν είναι έξι τετραγωνικά μέτρα. Επίσης, στο δάπεδό της υπάρχει ένα φινιστρίνι από όπου ο θαλασσοπόρος θα μπορεί να παρακολουθεί τα ψάρια που περνούν.

Ωστόσο, το παράξενο αυτό ταξίδι δεν γίνεται αποκλειστικά και μόνο για λόγους αναψυχής αλλά έχει και επιστημονικό ενδιαφέρον. Κατά μήκος της διαδρομής, ο Σαβέν θα αφήνει αναγνωριστικά σημάδια ώστε να βοηθήσει τους ωκεανογράφους να μελετήσουν τα ρεύματα του Ατλαντικού.

Οπως φαίνεται η αρχή του ταξιδιού ήταν πολύ καλή. «Ο καιρός είναι υπέροχος. Εχει κύμα ένα μέτρο και κινούμαι με 2-3 χιλιόμετρα ώρα», δήλωσε τηλεφωνικώς ο Σαβέν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Για την ώρα η κάψουλά μου αντιδρά πολύ καλά, πάρα πολύ καλά και μέχρι την Κυριακή η πρόγνωση αναφέρει ευνοϊκούς ανέμους».

Το βαρέλι είναι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένο για να αντέχει το συνεχές σφυροκόπημα των κυμάτων, αλλά και τις πιθανές επιθέσεις από όρκες. Ενας ηλιακός πίνακας στην εξωτερική επιφάνεια της κάψουλας δημιουργεί την απαραίτητη ενέργεια για τις τηλεπικοινωνίες, όπως εξάλλου και για το σύστημα προσδιορισμού θέσης από δορυφόρο (GPS).

Προκειμένου να πραγματοποιήσει το παράξενο αυτό ταξίδι στον Ατλαντικό Ωκεανό παρασυρμένος από τα κύματα, ο Σαβέν κατάφερε να συγκεντρώσει από το Διαδίκτυο το ποσό των 60.000 ευρώ.

Ο Σαβέν είναι πρώην αλεξιπτωτιστής του στρατού και έχει επίσης εργαστεί ως πιλότος και φύλακας σε εθνικό πάρκο. Θεωρεί ότι τα ρεύματα του ωκεανού από μόνα τους θα βοηθήσουν το πορτοκαλί βαρέλι του να καλύψει μια απόσταση 4.500 χλμ. και να φθάσει στην Καραϊβική. «Ισως στα Μπαρμπέιντος, παρότι θα ήθελα πολύ να είναι ένα γαλλικό νησί όπως η Μαρτινίκα ή η Γουαδελούπη. Αυτό θα ήταν ευκολότερο για τη γραφειοκρατική διεκπεραίωση και για τη μεταφορά πίσω στην πατρίδα μου του βαρελιού», αστειεύθηκε.

Εφόδια εορτασμών

Μαζί με τα υπόλοιπα εφόδιά του, ο Σαβέν μεταφέρει ένα κομμάτι φουά γκρα και μία φιάλη κρασί Σοτέρν που πρόκειται να απολαύσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Επίσης, έχει πάρει μαζί του μία φιάλη κόκκινο κρασί την οποία θα ανοίξει για να γιορτάσει τα 72α γενέθλιά του στις 14 Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή