Γερμανία: Εξτρεμισμός με φιλικό πρόσωπο

Γερμανία: Εξτρεμισμός με φιλικό πρόσωπο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, άρωμα από τζίντζερ και ζεστό κρασί. Αλλά και κάρτες που έγραφαν «Εξισλαμισμός; με εμάς όχι», «Ευρώπη-φρούριο», «Κλείστε τα σύνορα» και «Αμυνθείτε, η χώρα είναι δική σας».

Αυτή ήταν η χριστουγεννιάτικη αγορά του «Ταυτοτικού Κινήματος», μιας ακροδεξιάς γερμανικής οργάνωσης που βρίσκεται στο μικροσκόπιο αρκετών ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών. Τα μέλη της είναι πιο καλοντυμένα, πιο μορφωμένα και λιγότερο θυμωμένα –τουλάχιστον δημοσίως– από τους παλιούς νεοναζί με τα ξυρισμένα κεφάλια, τους γνωστούς σκίνχεντς. Η «νέα δεξιά» προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από την «παλιά δεξιά», δηλαδή τους νεοναζί, αλλά πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι πρόκειται απλά για έξυπνη επανέκδοση των ίδιων ιδεών. Ανησυχούν επίσης ότι η πιο μοντέρνα εμφάνιση μπορεί να βοηθήσει το Ταυτοτικό Κίνημα να λειτουργήσει ως δίαυλος ανάμεσα στον συντηρητισμό και τον εξτρεμισμό.

Ο σκοπός τους είναι να καταργήσουν τις φιλελεύθερες ιδέες και να διώξουν από την Ευρώπη μετανάστες που δεν είναι Ευρωπαίοι. Οι γερμανικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι τα πιο ενεργά μέλη του κινήματος δεν ξεπερνούν τα 500 στη Γερμανία, ενώ σε όλη την Ευρώπη ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες. Πολύ περισσότεροι είναι οι συμπαθούντες.

Παρά την απαγόρευσή τους από το Facebook, που τους στέρησε ένα εργαλείο δημοσιότητας, τα μέλη παραμένουν ενεργά στο YouTube, το Twitter και τη ρωσική πλατφόρμα VK.

«Εδωσαν στον εξτρεμισμό φιλικό πρόσωπο», είπε ο επικεφαλής της εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών του κρατιδίου της Θουριγγίας, Στέφαν Κράμερ. Πολλά μέλη του Ταυτοτικού Κινήματος έχουν νεοναζιστικό παρελθόν, αλλά οι μέθοδοι που ακολουθούν προέρχονται από την Αριστερά.

Γκάντι και πειραματισμοί

Μελετούν τον Γκάντι και τον γκουρού της μη βίαιης αντίστασης, Τζιν Σαρπ. Πειραματίζονται με την κοινοβιακή ζωή και τη βιολογική γεωργία και κάνουν διαδηλώσεις που έχουν στόχο να τραβήξουν την προσοχή, όπως όταν νοίκιασαν πλοιάριο για να σταματήσουν τους πρόσφυγες στη Μεσόγειο ή όταν πήγαν με ελικόπτερα σε αλπικό πέρασμα και το έκλεισαν προσωρινά.

Το τετραώροφο κτίριο που χρησιμοποιούν ως αρχηγείο τους βρίσκεται απέναντι από τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου της ανατολικογερμανικής πόλης Χάλε. Το κτίριο αγοράστηκε από το ίδρυμα Titurel της Βαυαρίας, για το οποίο ελάχιστα είναι γνωστά, πέραν από το γεγονός ότι αρχικός χρηματοδότης ήταν ένας πλούσιος Βαυαρός.

Εκτός από τη χριστουγεννιάτικη αγορά και την πώληση ειδών με «πατριωτικά» μηνύματα, στο κτίριο είχε έως πρόσφατα τα γραφεία του ο βουλευτής της ακροδεξιάς AfD, Χανς-Τόμας Τιλσνάιντερ. Επισήμως, η AfD δεν έχει σχέσεις με το κίνημα, αλλά στην πραγματικότητα, οι δεσμοί δεν κρύβονται.

«Εχουμε ακτιβιστές στους δρόμους, ινστιτούτο, εκδοτικό οίκο και πολιτικό κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή», είπε ο Σάιμον Κάουπερτ, που εργάζεται στο κτίριο και προηγουμένως εργαζόταν για την AfD. Tο πρώην μέλος της AfD, Φραντσίσκα Σράιμπερ, που έφυγε και έγραψε βιβλίο για το κόμμα, υποστηρίζει ότι «τουλάχιστον η μισή νεολαία της AfD ακολουθεί το Ταυτοτικό Κίνημα».

O βουλευτής των Πρασίνων Κόνσταντιν φον Νοτς υποστηρίζει ότι παρόλο που μετρίασαν τις εκφράσεις τους, τα μέλη του Ταυτοτικού Κινήματος «είναι βαθύτατα εχθρικά προς τη δημοκρατία, και συχνά έχουν εξαιρετικά αντισημιτικές και ανοικτά ρατσιστικές ιδέες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή