Ο Ντα Βίντσι στην… πολιτική

Ο Ντα Βίντσι στην… πολιτική

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν μικρό εκθεσιακό χώρο, γεμάτο με αντίγραφα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, η Λουτσία Μποργκοντζόνι, υφυπουργός Πολιτισμού και μέλος της ακροδεξιάς Λέγκας, εξέφρασε ελεύθερα την αηδία που νιώθει για τους Γάλλους. Κατηγόρησε τη Γαλλία ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί τον Λεονάρντο για μία έκθεση στο Λούβρο το 2019 επ’ ευκαιρία των 500 χρόνων από τον θάνατό του. Η Γαλλία συμπεριφέρθηκε στην Ιταλία με «έλλειψη σεβασμού» και σαν ένα «πολιτισμικό σούπερ μάρκετ», στέλνοντας μια «λίστα με ψώνια» των έργων που ήθελε να δανειστεί, τα οποία είναι, στην πραγματικότητα, τα πάντα. «Προφανώς καμία άλλη χώρα δεν θα τολμούσε να συμπεριφερθεί όπως η Γαλλία», δήλωσε η Μποργκοντζόνι ανοίγοντας το θέμα καθώς αντίκρισε ένα αντίγραφο της Μόνα Λίζα στο Μουσείο Εμπειρίας Λεονάρντο ντα Βίντσι, κοντά στο Βατικανό. Παρατήρησε τα αντίγραφα, λέγοντας γελώντας, «ας τους δώσουμε αυτά».

Η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν ξεπερνά τα όρια, καθώς η Λέγκα του Βορρά προσπαθεί να περάσει την ατζέντα τού «η Ιταλία πρώτα». Οι Ιταλίδες ενθαρρύνθηκαν να αποκτήσουν περισσότερα μωρά. Στους μετανάστες δείχνουν την πόρτα. Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης του κόμματος, γεμίζει τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης με αναρτήσεις για το ιταλικό φαγητό και το κρασί.

Ο εθνικισμός, που αποτέλεσε ταμπού μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την πτώση του Μουσολίνι, ξαφνικά βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο. Ο πολιτισμός μέχρι πρόσφατα αποτελούσε ουδέτερο χώρο, όμως αυτό δεν συμβαίνει πλέον. «Καθώς είμαστε από τη Λέγκα, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τη χώρα, την κοινωνία και τον κόσμο», δήλωσε η Μποργκοντζόνι αναφερόμενη στην ατζέντα «Ιταλία Πρώτα» του κόμματός της.

Οσον αφορά τον Λεονάρντο, το αποτέλεσμα είναι είτε ένα άκομψο και ερασιτεχνικό σφάλμα ή ένα πολιτικό επίτευγμα, λίγο πριν από τις εκλογές στο Ευρωκοινοβούλιο τον Μάιο. Οπως και να έχει, η Μποργκοντζόνι βοήθησε το κόμμα της να ενισχύσει την ένταση με τη Γαλλία, σε μια στιγμή κατά την οποία η Ευρώπη υποβάλλεται σε δραματική πολιτική επαναευθυγράμμιση.

Μαζί με τους γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες, ο ευρωπαϊστής πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αποτέλεσε στόχο της λαϊκιστικής κυβέρνησης της Ιταλίας, που επιλέγει και κερδίζει πολιτικές αντιπαραθέσεις, για τα πάντα, από τη μετανάστευση μέχρι το εμπόριο.

Γεννημένος το 1452, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, αιώνες πριν από τη γέννηση του ιταλικού κράτους, μεγάλωσε στη Φλωρεντία και έζησε στο Μιλάνο, ενώ επισκέφθηκε και τη Ρώμη προτού μετακομίσει στη Γαλλία, όπου πέθανε και ετάφη. Ο βασιλιάς Φραγκίσκος Α΄ αγόρασε τη Μόνα Λίζα από έναν από τους απογόνους του και τώρα εκτίθεται στον Λούβρο, που έχει περισσότερα έργα του διάσημου ζωγράφου από οποιοδήποτε άλλο μουσείο.

Σε αντάλλαγμα για «τη λίστα με τα ψώνια» που το Παρίσι έστειλε στη Ρώμη, το Λούβρο δεν έκανε σαφείς προσφορές για μία έκθεση στην ιταλική πρωτεύουσα το 2020, επ’ ευκαιρία της 500ής επετείου από τον θάνατο του Ραφαήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή