Επιθετική στάση του Πεκίνου απέναντι στην Ταϊβάν

Επιθετική στάση του Πεκίνου απέναντι στην Ταϊβάν

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Το δικαίωμά της να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της ισχύ για να επαναφέρει την Ταϊβάν στην κινεζική επικράτεια διατηρεί η Κίνα, παρότι το Πεκίνο θα προσπαθήσει να επιτύχει την «ειρηνική επανένωση», σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Στις δηλώσεις του Σι, αντέδρασε ο Ταϊβανός πρόεδρος, Τσάι Ινγκ Ουέν, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του Κινέζου ομολόγου του και καλώντας την Κίνα να ασπασθεί τη δημοκρατία.

Μιλώντας στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στην κινεζική πρωτεύουσα ενώπιον αντιπροσωπείας επιχειρηματιών από την Ταϊβάν, ο πρόεδρος Σι υπογράμμισε ότι η επανένωση πρέπει να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την αρχή της «ενιαίας Κίνας», με την οποία διαφωνούν οι οπαδοί της ανεξαρτησίας της νήσου. «Η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων της Ταϊβάν συνειδητοποιεί ότι η ανεξαρτησία θα αποτελούσε μεγάλη καταστροφή. Οι Κινέζοι δεν επιτίθενται σε άλλους Κινέζους. Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο με στόχο την ειρηνική επανένωση και την πρόληψη της ανακήρυξης ανεξαρτησίας από την Ταϊπέι. Δεν μπορούμε ωστόσο να υποσχεθούμε ότι δεν θα αξιοποιήσουμε τη στρατιωτική μας ισχύ και διατηρούμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσον γι’ αυτόν τον σκοπό», είπε ο Σι.

Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ο Ταϊβανός πρόεδρος Τσάι τόνισε ότι η χώρα του ουδέποτε θα αποδεχθεί την αρχή της «μίας χώρας, δύο συστημάτων», που εφαρμόζει η Κίνα στο Χονγκ Κονγκ.

Η Ταϊβάν, όμως, βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο, ενόψει της προεδρικής αναμέτρησης στις αρχές του 2020. Το εθνικιστικό κόμμα του Τσάι, που στηρίζει την κήρυξη ανεξαρτησίας, υπέστη δεινή ήττα στις δημοτικές και τοπικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, στα χέρια του φιλοκινεζικού Κουομιντάνγκ.

Η ομιλία του Σι πραγματοποιήθηκε στην 30ή επέτειο της άτυπης ανακωχής που κήρυξε το Πεκίνο, διακόπτοντας την Πρωτοχρονιά του 1979 τον συστηματικό βομβαρδισμό των ελεγχόμενων από την Ταϊβάν νησίδων στα ανοικτά της ηπειρωτικής Κίνας. Η ταϊβανική ηγεσία της εποχής, όμως, υπό τον πρόεδρο Τσιανγκ Τσινγκ Κούο, υιό του ηγέτη των εθνικιστών στην Κίνα και ιδρυτή της Ταϊβάν, Τσιανγκ Κάι Σεκ, υιοθέτησε απέναντι στο Πεκίνο τη λεγόμενη «πολιτική των τριών αρνήσεων»: όχι επαφές, όχι συμβιβασμό και όχι συνομιλίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή