Πυρά Ρόμνεϊ κατά του Τραμπ: «Δεν έχει αρθεί στο ύψος του αξιώματός του»

Πυρά Ρόμνεϊ κατά του Τραμπ: «Δεν έχει αρθεί στο ύψος του αξιώματός του»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αρθρο-καταπέλτη εναντίον του Αμερικανού προέδρου Τραμπ συνέγραψε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ, οδηγώντας πολιτικούς αναλυτές να διερωτηθούν πού αποσκοπεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος παραμένει δημοφιλής μεταξύ της ρεπουμπλικανικής βάσης και κυρίως μεταξύ αυτών που θα επιλέξουν τον υποψήφιο του κόμματος για το 2020, αλλά το πεδίο θα μείνει κενό σε περίπτωση που ο Τραμπ υποχρεωθεί για οποιοδήποτε λόγο να αποσυρθεί.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει αρθεί στο ύψος του αξιώματός του», έγραψε ο Ρόμνεϊ, ο οποίος το 2012 διεκδίκησε την προεδρία των ΗΠΑ για λογαριασμό των Ρεπουμπλικανών και έχασε από τον Μπαράκ Ομπάμα. «Η χώρα είναι τόσο διχασμένη και οργισμένη, που έχει απόλυτη ανάγκη μια προσωπικότητα με χαρακτήρα προέδρου», έγραψε ο Ρόμνεϊ στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ». «Στον τομέα αυτό είναι εξόφθαλμες οι αδυναμίες του ενοίκου του Λευκού Οίκου», προσέθεσε.

Ο Ρόμνεϊ, πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, επιστρέφει φέτος στην Ουάσιγκτον ως γερουσιαστής από τη Γιούτα. «Κάποια σημεία του άρθρου μοιάζουν με ανακήρυξη υποψηφιότητας για τις προκριματικές εκλογές», παρατήρησαν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» (παράδειγμα: «Για να αναλάβουμε εκ νέου τον ηγετικό μας ρόλο στη διεθνή πολιτική, πρέπει πρώτα να επανορθώσουμε τις αστοχίες μας στο εσωτερικό. Το έργο αυτό θα ξεκινήσει φυσικά όταν για μία ακόμη φορά, το ύπατο αξίωμα μας εμπνεύσει και μας ενώσει»).

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν φαίνεται ευάλωτος σε εσωκομματικές απειλές. «Ομως, ο πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με έρευνες που αφορούν σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής του, ενώ η ανάληψη του ελέγχου της Βουλής από τους Δημοκρατικούς θα τον φέρει αντιμέτωπο με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που απέφυγε την πρώτη διετία», επισημαίνει.

Σήμερα αναμένεται να εκλεγεί στην προεδρία της νέας Βουλής η Νάνσι Πελόσι, με την οποία ο Τραμπ είχε δημόσια αντιπαράθεση στο Οβάλ Γραφείο τον περασμένο μήνα. Ο Τραμπ είχε δηλώσει τότε ότι θα διακόψει τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αν οι Δημοκρατικοί δεν συμφωνήσουν να χρηματοδοτήσουν το τείχος που θέλει να κατασκευάσει στα σύνορα με το Μεξικό.

Χθες, δωδέκατη ημέρα διακοπής χρηματοδότησης, ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε ότι αυτή θα συνεχιστεί «όσο χρειαστεί». Στις δηλώσεις του, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος, όπως είπε, του απέστειλε ένα «υπέροχο γράμμα». Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή, αλλά δήλωσε ότι ο Κιμ υποσχέθηκε ότι η χώρα του δεν θα κατασκευάζει πυρηνικά όπλα, δεν θα πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές και δεν θα μεταφέρει σε τρίτους πυρηνική τεχνολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή