Νεοοθωμανική εξωτερική πολιτική της Αγκυρας

Νεοοθωμανική εξωτερική πολιτική της Αγκυρας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Εξι χρόνια έχουν περάσει αφότου ισλαμιστές θρησκευτικοί ηγέτες του Κοσόβου και κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεμελίωσαν το νέο τζαμί στο κέντρο της Πρίστινας και το κτίσμα παραμένει ακριβώς στην ίδια κατάσταση: ένας σωρός από πέτρες, κρυμμένος κάτω από χόρτα σε πάρκινγκ της πρωτεύουσας. Αν ξεριζώσει κανείς τα χόρτα, αποκαλύπτεται ένα γκράφιτι με κόκκινη μπογιά, απειλές προς τον αρχιμουφτή της χώρας, αλλά και το σύνθημα: «Οχι τουρκικό τζαμί εδώ, αλλιώς θα χυθεί αίμα». Το σχέδιο είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένης της απόρριψης προτάσεων από γνωστούς αρχιτέκτονες όπως η Ζάχα Χαντίντ προς όφελος ενός κλασικού σχεδίου οθωμανικών τζαμιών. Σύμφωνα όμως με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», αυτή την άνοιξη αναμένεται να ξεκινήσει τελικά η ανέγερση του αμφιλεγόμενου τζαμιού, που είναι δώρο της Τουρκίας. Η Αγκυρα είναι από τους βασικούς συμμάχους του Κοσόβου, έχει επενδύσει σημαντικά στο νεοπαγές κράτος και είναι ο πιο σταθερός υποστηρικτής της διεθνούς του αναγνώρισης και της σταδιακής ένταξης του σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Οπως είχε διακηρύξει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κόσοβο το 2013: «Η Τουρκία είναι Κόσοβο και το Κόσοβο Τουρκία». Τα λόγια αυτά επιβεβαιώνουν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, που πολλοί αναλυτές χαρακτηρίζουν ως νεο-οθωμανική. Το Κόσοβο παίζει εξάλλου σοβαρό ρόλο στην ιστορία της χώρας: η μάχη του Κοσόβου το 1389 οδήγησε στην ήττα του μεσαιωνικού βασιλείου της Σερβίας και στην απαρχή της οθωμανικής επικράτησης στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η αυτοκρατορία συνέχισε να κυβερνά στο Κόσοβο επί σχεδόν 500 χρόνια, κομίζοντας ισλαμικές και άλλες πολιτισμικές επιρροές.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 12 υπόπτους για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος, συμπεριλαμβανομένων δύο γυναικών που καταζητούνται στη Γαλλία. Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι οι ύποπτοι συνελήφθησαν στη διάρκεια αστυνομικών επιδρομών στην Προύσα στις αρχές της εβδομάδας. Στην ομάδα συμμετέχουν Γάλλοι υπήκοοι συριακής και αλγερινής καταγωγής που εγκαταστάθηκαν στην Προύσα αφότου πραγματοποίησαν ενέργειες για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Το Ανατολή διευκρίνισε ότι πέντε ύποπτοι θα εκδοθούν, αλλά απέφυγε να κατονομάσει τις δύο γυναίκες, που καταζητούνται στη Γαλλία. Τέλος, Τούρκος εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος 14 υπόπτων, ανάμεσά τους και ενός ιδιοκτήτη ξενοδοχείου για ανθρωποκτονία από αμέλεια μετά τον θάνατο τριών μεταναστών στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το Αιγαίο με προορισμό την Κω. Η τουρκική ακτοφυλακή έσωσε 15 άτομα και ανέσυρε τις σορούς άλλων τριών μεταναστών στις 17 Σεπτεμβρίου αφότου αναποδογύρισε η λέμβος στην οποία επέβαιναν ανοιχτά του Μπόντρουμ. Η υπόθεση έφερε στο φως τις διαβόητες επιχειρήσεις διακίνησης μεταναστών και προσφύγων, στις οποίες οι εγκέφαλοι συνήθως εγκαταλείπουν τα επικίνδυνα πλοιάρια λίγο μετά τον απόπλου και αφήνουν τους επιβαίνοντες στη μοίρα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή