Στη Νάπολη το πλοίο Sea Watch

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δήμαρχος της Νάπολης Λουίτζι ντε Ματζίστρις δήλωσε χθες πρόθυμος να ανοίξει το λιμάνι της πόλης στο πλοίο Sea Watch, που μεταφέρει 32 διασωθέντες από τη Μεσόγειο και το οποίο δεν έχει λάβει άδεια ελλιμενισμού από καμία χώρα. Νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι ο Δήμος της Νάπολης θα συνεχίσει να παρέχει πρόσβαση στο σύστημα υγείας σε όσους έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου, όπως γινόταν έως τώρα.

Ο Ντε Ματζίστρις ανέφερε ότι ο Δήμος της Νάπολης δεν θα εφαρμόσει τον νέο νόμο που στερεί την εγγραφή στο μητρώο κατοίκων (residenza) και την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σε ανθρώπους που έχουν άδεια παραμονής, όπως οι αιτούντες άσυλο. Επίσης, ανέφερε ότι ζήτησε από τη Δικαιοσύνη να προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο για να ακυρωθεί ο νόμος. «Αν θα έγραφα στο μητρώο έναν άνθρωπο που ζητεί άσυλο στη Νάπολη; Φυσικά. Μπροστά σε ανθρώπους που έχουν δικαιώματα που πρέπει να αναγνωριστούν, ο Δήμος της Νάπολης θα υπακούσει στο σύνταγμα, όχι στον (υπουργό Εσωτερικών) Σαλβίνι», δήλωσε ο Ντε Ματζίστρις.

Ο «αντάρτης» δήμαρχος προσέθεσε ότι εύχεται το πλοίο Sea Watch, που παραμένει στη θάλασσα με εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, να πλησιάσει στο λιμάνι της Νάπολης. «Σε αντίθεση με όσα λέει η κυβέρνηση, εμείς θα οργανώσουμε επιχείρηση διάσωσης και θα επιτρέψουμε την είσοδό του», δήλωσε ο Ντε Ματζίστρις, απευθύνοντας στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε το ερώτημα «αν η Ιταλία είναι μια χώρα που αφήνει τα παιδιά να πεθαίνουν στη θάλασσα».

«Τα λιμάνια της χώρας είναι κλειστά. Δεχθήκαμε ήδη αρκετούς πρόσφυγες και πλουτίσαμε αρκετούς διακινητές», απάντησε ο Σαλβίνι. Ο, δε, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο από το Κίνημα 5 Αστέρων, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του νέου νόμου, απορρίπτοντας τις αντιδράσεις των δημάρχων ως «πολιτικά παιχνίδια».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ντε Ματζίστρις κινήθηκε και ο δήμαρχος του Παλέρμο, Λεολούκα Ορλάντο. «Ο νόμος είναι ένα απάνθρωπο κείμενο επειδή παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημιουργεί εγκληματικότητα, μετατρέποντας σε παρανόμους ανθρώπους που βρίσκονται νομίμως στο έδαφός μας», δήλωσε. «Θες να παρακούσεις; Δεν θα σου στείλω τον στρατό», είπε ο Σαλβίνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή