Αυτομόλησε Βορειοκορεάτης διπλωμάτης

Αυτομόλησε Βορειοκορεάτης διπλωμάτης

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Βόρειας Κορέας στην Ιταλία διέφυγε και κρύβεται, δήλωσε χθες Νοτιοκορεάτης βουλευτής έπειτα από συνάντηση που είχε με υπευθύνους των νοτιοκορεατικών υπηρεσιών πληροφοριών. «Η αποστολή του ασκούντος προσωρινώς χρέη πρεσβευτή Τζο Σονγκ Γκιλ θα ολοκληρωνόταν περί τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου και αυτός διέφυγε από το διπλωματικό συγκρότημα στις αρχές Νοεμβρίου» μαζί με τη σύζυγό του, δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης βουλευτής Κιμ Μιν-Κι σε δημοσιογράφους.

Η κεκλεισμένων των θυρών σύνοδος μεταξύ των αξιωματούχων νοτιοκορεατικών υπηρεσιών πληροφοριών και βουλευτών έγινε μετά τη δημοσίευση από τη νοτιοκορεατική εφημερίδα JoongAng Ilbo της πληροφορίας ότι ο Τζο ζήτησε άσυλο για τον ίδιο και την οικογένειά του σε μια δυτική χώρα. «Ζήτησε άσυλο στις αρχές του περασμένου μήνα», δήλωσε διπλωματική πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα. Η περίπτωσή του προκαλεί, σύμφωνα με την πηγή αυτή, πονοκέφαλο στις ιταλικές αρχές, οι οποίες ωστόσο «τον προστατεύουν σε ασφαλή τοποθεσία».

Πηγή προσκείμενη στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ιταλία δεν είναι ενήμερη για αίτημα χορήγησης ασύλου από τον υψηλόβαθμο Βορειοκορεάτη διπλωμάτη. «Δεν είμαστε ενήμεροι» για ένα τέτοιο αίτημα χορήγησης ασύλου, δήλωσε η πηγή στο AFP, διευκρινίζοντας ότι το υπουργείο είχε δεχθεί μόνο ένα αίτημα «αντικατάστασης» του Βορειοκορεάτη διπλωμάτη στη Ρώμη.

Αν η πληροφορία ευσταθεί, θα πρόκειται για μια πολύ σημαντική περίπτωση Βορειοκορεάτη διπλωμάτη που αυτομολεί έπειτα από αυτήν το 2016 του πρώην δεύτερου τη τάξει στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη Βρετανία Τάε Γιονγκ-Χο, που ήταν ένας από τους υψηλόβαθμους διπλωμάτες της Βόρειας Κορέας που αυτομόλησε τα τελευταία χρόνια.

Ο 48χρονος Τζο ασκούσε προσωρινώς χρέη πρεσβευτή στη Ρώμη από τον Οκτώβριο του 2017, όταν η Ιταλία ζήτησε από τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας Μουν Τζονγκ-Ναμ να εγκαταλείψει τη χώρα, σε διαμαρτυρία για τις εκτοξεύσεις πυραύλων και τις πυρηνικές δοκιμές που έκανε η Πιονγιάνγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή