Βιβλίο κόντρα στην ιστορική αμνησία στην Κίνα

Βιβλίο κόντρα στην ιστορική αμνησία στην Κίνα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μνήμη της Μεγάλης Πολιτιστικής Επανάστασης, μιας από τις πλέον ταραγμένες περιόδους της σύγχρονης κινεζικής ιστορίας, επιδιώκει να διατηρήσει ζωντανή ο φωτογράφος Λι Ζενσένγκ, αντιτιθέμενος στις προσπάθειες του Κομμουνιστικού Κόμματος να αποσιωπήσει τα γεγονότα της περιόδου 1966-1976.

«Ολος ο κόσμος γνωρίζει τι συνέβη στην Πολιτιστική Επανάσταση. Η περίοδος αυτή αγνοείται μόνο στην Κίνα», λέει ο Λι.

Ο 78χρονος φωτογράφος, που μόλις εξέδωσε στο Χονγκ Κονγκ βιβλίο με εικόνες και αναμνήσεις του, επέζησε της αναταραχής και δηλώνει έτοιμος να αμφισβητήσει την επίσημη ιστορική αφήγηση. Στην Κίνα, η Πολιτιστική Επανάσταση έχει καταστεί θέμα ταμπού, ενώ Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν προσπαθήσει επανειλημμένως να λογοκρίνουν τη δημοσίευση των φωτογραφιών του Λι. Η έκδοση και πώληση του βιβλίου του είναι έτσι δυνατή μόνο στο Χονγκ Κονγκ. Δεκάδες εκατομμύρια «ταξικοί εχθροί» διώχθηκαν την περίοδο 1966-76, ενώ πάνω από 1,5 εκατ. πέθαναν ως αποτέλεσμα της υποκινούμενης από τον Μάο Τσε Τουνγκ εκστρατείας. «Κανένα άλλο πολιτικό κίνημα στη σύγχρονη κινεζική ιστορία δεν διήρκεσε τόσο πολύ, δεν ήταν τόσο ευρύ και δεν άφησε τέτοια τραύματα, όσο η Πολιτιστική Επανάσταση», λέει ο Λι.

Η προσπάθεια του σημερινού ηγέτη της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, να αναβιώσει προσωπολατρία αντίστοιχη με αυτή του Μάο και η πρόθεσή του να επιμηκύνει επ’ αόριστον την παραμονή του στην εξουσία, αποτελούν προάγγελο –σύμφωνα με τον Λι– μεγάλων δεινών, όπως αυτών της  Πολιτιστικής Επανάστασης. Μισό αιώνα μετά τη λήξη της, η Πολιτιστική Επανάσταση συζητιέται ελάχιστα στην Κίνα. Η «συλλογική αμνησία», όπως την ονομάζουν πολλοί, έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, με την κομματική ηγεσία να επιλέγει συνειδητά την απόκρυψη πτυχών της σύγχρονης ιστορίας της χώρας. Πέρυσι, η εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ South China Morning Post αποκάλυψε ότι κρατικός εκδοτικός οίκος αφαίρεσε από ιστορικά εγχειρίδια του γυμνασίου μνεία στα «σφάλματα» του προέδρου Μάο για την απόφασή του να εκκινήσει την Πολιτιστική Επανάσταση, ενώ πρόσφατη έκθεση ιστορικών φωτογραφιών σε μουσείο του Πεκίνου απέφυγε εντελώς κάθε αναφορά στη συγκεκριμένη περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή