Πρόταση θανατικής ποινής για υπόθεση Κασόγκι

Πρόταση θανατικής ποινής για υπόθεση Κασόγκι

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ποινή του θανάτου εις βάρος πέντε από τους έντεκα υπόπτους που κατηγορούνται για τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, πρότεινε Σαουδάραβας εισαγγελέας κατά την έναρξη της δίκης τους ενώπιον ποινικού δικαστηρίου του Ριάντ. Οι έντεκα ύποπτοι εμφανίστηκαν με τους δικηγόρους τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα η οποία μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA. Ο Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος ήταν συνεργάτης της Washington Post, σκοτώθηκε στις 2 Οκτωβρίου από Σαουδάραβες πράκτορες στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Οι συνήγοροι των υπόπτων ζήτησαν να ενημερωθούν για τις ακριβείς κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εις βάρος των πελατών τους καθώς και να τους δοθεί προθεσμία για να τις μελετήσουν. Το δικαστήριο αποδέχθηκε τα αιτήματά τους χωρίς να ορίσει ημερομηνία για την επόμενη ακροαματική συνεδρίαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ο Σαουδάραβας εισαγγελέας δήλωσε πως τα δύο αιτήματά του προς τις τουρκικές αρχές για να λάβει στοιχεία σχετικά μ’ αυτή την υπόθεση έμειναν αναπάντητα. Ο φόνος του Σαουδάραβα αρθρογράφου, ο οποίος επέκρινε το καθεστώς στο Ριάντ, προκάλεσε σοκ ανά την υφήλιο.

Αφού αρχικά αρνήθηκε τον φόνο του δημοσιογράφου, το Ριάντ τελικά εξήγησε πως ο Κασόγκι σκοτώθηκε στη διάρκεια μιας κρατικής «επιχείρησης που βγήκε εκτός ελέγχου» και την οποία επέβλεπαν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που έχουν έκτοτε καθαιρεθεί. Ομως η Αγκυρα κατηγόρησε «τα πιο υψηλά επίπεδα» του σαουδαραβικού κράτους. Τουρκικά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και η CIA, υποψιάζονται ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν παρήγγειλε ο ίδιος την επιχείρηση εναντίον του Τζαμάλ Κασόγκι. Η Τουρκία ζήτησε την έκδοση 18 Σαουδαράβων οι οποίοι συνελήφθησαν στη χώρα τους και είναι ύποπτοι για ανάμειξη στον φόνο. Ομως η Σαουδική Αραβία απάντησε πως δεν υπάρχει περίπτωση να εκδώσει Σαουδάραβες υπηκόους στην Τουρκία και ανακοίνωσε πως οι ύποπτοι θα δικαστούν στη χώρα τους.

Αντικατάσταση

Την περασμένη εβδομάδα ο βασιλιάς Σαλμάν διόρισε τον Ιμπραΐμ αλ Ασαφ, βετεράνο πρώην υπουργό Οικονομικών στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της εικόνας του βασιλείου μετά το πλήγμα που κατάφερε στο γόητρό του η δολοφονία Κασόγκι. Ο Ασάφ αντικατέστησε τον Αντελ αλ Τζουμπέιρ και οι ειδικοί στις σαουδαραβικές υποθέσεις λένε ότι η ενέργεια απηχεί την εκτίμηση ότι ο Τζουμπέιρ σημαδεύτηκε από την υπόθεση, με δεδομένο ότι λειτούργησε ως ο παγκόσμιος υπερασπιστής του Ριάντ, παρά τις διάχυτες ενδείξεις περί συμμετοχής του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη δολοφονία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή