Παραμονή Ασαντ στην εξουσία «βλέπει» ο Βρετανός ΥΠΕΞ

Παραμονή Ασαντ στην εξουσία «βλέπει» ο Βρετανός ΥΠΕΞ

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη θέση του θα παραμείνει για «αρκετό καιρό» ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ.

Στην εκτίμηση αυτή προέβη χθες ο κ. Χαντ, κάνοντας λόγο για τη στήριξη την οποία απολαμβάνει ο Ασαντ από τη Ρωσία. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Χαντ χαρακτήρισε τον Μπασάρ αλ Ασαντ «ανασταλτικό παράγοντα της μόνιμης ειρήνευσης στη Συρία».

Μιλώντας χθες στο ειδησεογραφικό δίκτυο Sky News, ο κ. Χαντ είπε: «Η πάγια θέση της Βρετανίας είναι ότι δεν θα επιτύχουμε μόνιμη ειρήνευση στη Συρία υπό το καθεστώς Ασαντ στη Δαμασκό. Δυστυχώς, όμως, η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο Ασαντ θα παραμείνει στην εξουσία για αρκετό χρόνο ακόμη». Υστερα από οκτώ χρόνια εμφυλίου, το καθεστώς της Δαμασκού έχει ανακτήσει τον έλεγχο σχεδόν όλης της Συρίας, χάρη στη στρατιωτική βοήθεια της Ρωσίας, του Ιράν και της υποστηριζόμενης από την Τεχεράνη λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Την περασμένη εβδομάδα, επαναλειτούργησε η πρεσβεία των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Δαμασκό, σηματοδοτώντας την έμμεση διπλωματική στήριξη του συμμάχου αυτού των ΗΠΑ στο καθεστώς Ασαντ.

Στο μεταξύ, την πρόθεση της Ουάσιγκτον να διατηρήσει τη συνεργασία της με το Ισραήλ για τη Συρία και την ανάσχεση της ιρανικής διείσδυσης στη χώρα υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, παρά τα σχέδια του προέδρου Τραμπ για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τα πεδία μαχών της Συρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή