Γερμανία: Οι διαρροές από τους χάκερ αφορούν προσωπικά δεδομένα και όχι πολιτικά ευαίσθητες πληροφορίες

Γερμανία: Οι διαρροές από τους χάκερ αφορούν προσωπικά δεδομένα και όχι πολιτικά ευαίσθητες πληροφορίες

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πολιτικοί και γνωστές προσωπικότητες έπεσαν θύματα πολλαπλών επιθέσεων χάκερ. Όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη γερμανική Βουλή δέχτηκαν επιθέσεις, με εξαίρεση το AfD» γράφει η Süddeutsche Zeitung.

«Μεταξύ των πληροφοριών που δημοσιοποιήθηκαν συμπεριλαμβάνονται ιδιωτικά στοιχεία επικοινωνίας, αλλά και υποτιθέμενη ροή συζητήσεων (chat) και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου» προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

Οι χάκερ έκλεψαν μαζικά δεδομένα εκατοντάδων Γερμανών πολιτικών και άλλων προσωπικοτήτων (ιδιωτικά τηλεφωνικά νούμερα, διευθύνσεις, ηλεκτρονικές διευθύνσεις, προσωπικά στοιχεία ταυτότητας, ροή email και chat) και τα δημοσιοποίησαν σε καθημερινή βάση από 1η Δεκεμβρίου μέσω ενός λογαριασμού στο twitter με 17.000 ακολούθους, ως ένα είδος ημερολογίου. Αφού γνωστοποιήθηκε η σχετική διαρροή, ο εν λόγω λογαριασμός απενεργοποιήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι.

Κατά κύριο λόγο, οι διαρροές αφορούν προσωπικά δεδομένα και όχι πολιτικά ευαίσθητες πληροφορίες, σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung  . Δημοσιοποιήθηκαν οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις και ο κατάλογος των ηλεκτρονικών διευθύνσεων, τα ιδιωτικά τηλεφωνικά νούμερα και οι διευθύνσεις κατοικίας όλων των ομοσπονδιακών υπουργών και του ομοσπονδιακού Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μεταξύ των δεδομένων, συμπεριλαμβάνονται ιδιωτικές συζητήσεις για παράδειγμα του ΓΓ του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ  με την Καγκελάριο Μέρκελ και του ΥπΕξ Χάικο Μαας  με μέλη της Κ.Ο. Ακόμη, φωτογραφίζονται υποτιθέμενες ποινικές κατηγορίες κατά τοπικών πολιτικών. Παρουσιάζεται επίσης συζήτηση του αρχηγού των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ  με τη σύζυγο και τα παιδιά του. Όπως σημειώνεται, παραμένει ασαφές εάν πρόκειται για αυθεντικό υλικό.

«Επιθέσεις δέχθηκαν πολιτικοί και εκλεγμένοι αξιωματούχοι σε όλα τα επίπεδα. Η κυβέρνηση εκλαμβάνει ως πολύ σοβαρό αυτό το περιστατικό», δήλωσε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε συνέντευξη Τύπου. Η υπηρεσία της Καγκελαρίας ενημερώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, αλλά όπως φαίνεται εκ πρώτης όψεως, αυτά δεν αφορούν ευαίσθητες πληροφορίες ούτε την Καγκελάριο.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια είναι η πηγή των δεδομένων, αν κα κάποια πακέτα στοιχείων προέρχονται από προηγούμενες διαρροές. Υπάρχουν βέβαια και πιο επίκαιρα στοιχεία που δημοσιοποιούνται, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ομοσπονδιακού Υπ. Εσωτερικών. «Οι δημιουργοί των μηνυμάτων θέλουν να βλάψουν την εμπιστοσύνη στη Δημοκρατία μας και τους θεσμούς της», δήλωσε η ομοσπονδιακή Υπ. Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ. Όπως είπε «Εγκληματίες και οι υποστηρικτές τους δεν θα καθορίσουν το διάλογο στη χώρα μας».

Ηλεκτρονική επίθεση δέχθηκαν ακόμη δημοσιογράφοι, όπως ο Jan Böhmermann, o Christian Ehring και ο Oliver Welke, Youtubers, όπως οι Gronkh και LeFloid, οι ράπερ Marteria και Casper, το συγκρότημα Κ.Ι.Ζ., ο επικεφαλής γερμανικής οργάνωσης προστασίας του περιβάλλοντος, Jürgen Resch, καθώς και ένας ακτιβιστής υπέρ της Παλαιστίνης.

Δεν είναι ξεκάθαρο μέχρι στιγμής ποιος κρύβεται πίσω από τις ηλεκτρονικές επιθέσεις, αλλά στο παρελθόν πολλές επιθέσεις στη γερμανική Βουλή είχαν προέλθει μεταξύ άλλων και από τη Ρωσία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η γερμανική Υπηρεσία Ασφάλειας και Τεχνολογίας Επικοινωνιών ανακοίνωσε ότι εξετάζει σοβαρά το περιστατικό. «Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανησυχία για τα δίκτυα της κυβέρνησης», γράφει η υπηρεσία στο twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Süddeutsche Zeitung

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή