Ετοιμος για συμβιβασμό στο θέμα του τείχους εμφανίζεται ο Τραμπ

Ετοιμος για συμβιβασμό στο θέμα του τείχους εμφανίζεται ο Τραμπ

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη γεύση «συγκατοίκησης» θα πάρει αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που θα αναγκαστεί να συμβιώσει με την πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι Δημοκρατικοί αναμένεται να αποπειραθούν να ελέγξουν τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίζεται αποφασισμένος να διατηρήσει την έμφαση στη συνοριακή ασφάλεια, στο μεταναστευτικό και στο «μεγάλο, πανέμορφο» τείχος του κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό.

Η νεοεκλεγείσα Βουλή και η δημοκρατική της πλειοψηφία θα επιδιώξει να περιορίσει την επιρροή των εύπορων και ισχυρών, να επεκτείνει την πρόσβαση των Αμερικανών στις κάλπες, να μειώσει δραστικά την τιμή των φαρμάκων και να ψηφίσει ευρύ νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού των γηρασμένων μεταφορικών υποδομών.

Ο πρόεδρος Τραμπ, που προΐσταται της εκτός λειτουργίας ομοσπονδιακής κυβέρνησης, παρότι επιμένει στο μήνυμά του για την ανάγκη κατασκευής του τείχους, μοιάζει έτοιμος να προχωρήσει σε συμβιβασμό με την εν αναμονή πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόσι. «Μήπως είναι ώρα να συμφωνήσουμε;» έγραψε την Τετάρτη ο Τραμπ στο Twitter. Από τη μεριά της, η κ. Πελόσι έχει επανειλημμένως τονίσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία για επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν θα περιλαμβάνει κονδύλια για την κατασκευή του τείχους. Μετά την εκλογή της στην προεδρία της Βουλής, η κ. Πελόσι φιλοδοξεί να προωθήσει προς ψήφιση νομοσχέδιο με στόχο την επιβολή διαφάνειας στο κυβερνητικό έργο, που θα υποχρεώνει την κυβέρνηση να αποκαλύπτει τις πηγές χρηματοδότησής της.

Πριν από αυτό, όμως, η κ. Πελόσι καλείται να νομοθετήσει με στόχο την επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Με έξι νομοσχέδια αύξησης των κρατικών δαπανών, τα οποία αναμενόταν να εξασφαλίσουν δικομματική στήριξη, ομοσπονδιακές υπηρεσίες όπως αυτές του υπουργείου Εσωτερικών και της Υπηρεσίας Φορολογίας, επρόκειτο να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους μέχρι τη λήξη του τρέχοντος οικονομικού έτους, τον προσεχή Σεπτέμβριο. Παρότι ένα ακόμη νομοσχέδιο θα εγγυηθεί τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, κανένα από τα κονδύλια δεν αφορά την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Οι Δημοκρατικοί, όμως, αντιμετωπίζουν και κρίσιμες εσωκομματικές προκλήσεις, εξαιτίας της εισροής νέων μελών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, πολλοί από τους οποίους προέρχονται και εκπροσωπούν τα συμφέροντα μεταναστών και ισπανόφωνων Αμερικανών. Η δημοκρατική ηγεσία της Βουλής έχει δεσμευθεί στα μέλη της αυτά ότι θα προωθήσει νομοθεσία με στόχο την προστασία των παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της απέλασης. «Για το 2019, ζητούμε νομοσχέδιο, το οποίο θα συνδυάζει μόνιμη λύση για τα παιδιά παράτυπων μεταναστών και για όσους κατέχουν έγγραφα προσωρινής άδειας εργασίας», λέει ο Φρανκ Σάρι, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης στήριξης μεταναστών «America’s Voice».

Aπειλή διχασμού

Οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη εγκαινιάσει την προσπάθεια εκπόνησης τέτοιου νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ελάχιστη –ή χωρίς καμία– στήριξη από τους Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους τους. Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, όμως, γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ του Κεντάκι, δεν εμφανίζεται πρόθυμος να στηρίξει την ψήφιση τέτοιου πολιτικά επικίνδυνου νομοσχεδίου. Ενα τέτοιο νομοσχέδιο θα μπορούσε να διχάσει πολιτικά τους Ρεπουμπλικανούς και να στρέψει τον πάντα μνησίκακο πρόεδρο Τραμπ κατά της νομοθετικής εξουσίας και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Το μεταναστευτικό απειλεί, όμως, να διχάσει και τους Δημοκρατικούς. Η προοδευτική πτέρυγα του κόμματος απαιτεί την κατάργηση της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων, της αμφιλεγόμενης ICE, που αναλαμβάνει τις απελάσεις παράτυπων μεταναστών και έχει κατηγορηθεί για απάνθρωπες τακτικές, όπως αυτές που οδήγησαν πρόσφατα στον θάνατο δύο παιδιών σε κρατητήριά της.

Η ηγεσία των Δημοκρατικών και πολλά μέλη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένων και νέων βουλευτών που εξελέγησαν σε παραδοσιακά συντηρητικές περιφέρειες, τονίζουν ότι στηρίζουν τη διασφάλιση των συνόρων, εφόσον αυτή γίνεται με λογικό και αποτελεσματικό τρόπο. Η ψήφιση συνολικού μεταναστευτικού νομοσχεδίου «θα ήταν ευχής έργον, εάν υπήρχε αξιόπιστος και λογικός συνομιλητής στην άλλη πλευρά του τραπεζιού, κάτι που απουσιάζει αυτή τη στιγμή από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αλλά και από τις τάξεις των Δημοκρατικών», λέει ο Δημοκρατικός βουλευτής της Βιρτζίνια, Τζέραλντ Κόνολι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή