Οι Ηνωμένες Πολιτείες περνούν στην εποχή των 5G

Οι Ηνωμένες Πολιτείες περνούν στην εποχή των 5G

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To 2019 θα αρχίσει στις ΗΠΑ η μετάβαση στα ασύρματα δίκτυα 5ης γενιάς (5G), επηρεάζοντας όχι μόνο τα κινητά τηλέφωνα αλλά και τα βιομηχανικά ρομπότ, τις κάμερες ασφαλείας, τα drones και τα αυτόνομα οχήματα. Οταν η μετάβαση ολοκληρωθεί, το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας θα είναι ώς και 100 φορές ταχύτερο από το σημερινό – αλλά και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας θα είναι πολύ πιο πυκνά τοποθετημένες.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ υπολογίζουν ότι θα πρέπει να εγκαταστήσουν περίπου 300.000 νέες κεραίες στη χώρα, περίπου τόσες όσες εγκαταστάθηκαν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες μαζί.

Το υπάρχον δίκτυο κινητής τηλεφωνίας (4G) λειτουργεί σε συχνότητες που κυμαίνονται από τα 790 MHz ώς τα 2,6GHz. Το δίκτυο πέμπτης γενιάς θα λειτουργεί σε συχνότητες από 3,5 GHz και άνω, με στόχο τελικά να φθάσει τα 100 GHz.

Ομως, όσο αυξάνονται οι συχνότητες και μικραίνει το μήκος κύματος (millimeter wave), τόσο πιο εύκολα το κύμα μπλοκάρει και «χάνεται το σήμα». Για τον λόγο αυτό, τα δίκτυα 5ης γενιάς θα χρειαστεί να τοποθετήσουν πολλές κεραίες παντού, αν και αυτές θα είναι μικρότερες από τους υπάρχοντες πύργους.

Οι κολόνες φωτισμού

«Θα χρησιμοποιήσουμε την υπάρχουσα υποδομή, π.χ. τις κολόνες φωτισμού» είπε η Μελίσα Αρνόλντι, υπεύθυνη για την ανάπτυξη του δικτύου 5G της εταιρείας AT&Τ. «Λένε ότι οι κεραίες θα είναι μικρές, αλλά δεν είναι και τόσο μικρές αν βρίσκονται μπροστά στην αυλή σου», σημείωσε η Ντόνα Μπάρον που διαμαρτύρεται για τη σχεδιαζόμενη μετατροπή των κολόνων φωτισμού στην κομητεία Μοντγκόμερι του Μέριλαντ σε μικρές κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

«Δεν έχουν υπάρξει ακόμη καλές μελέτες για τις επιπτώσεις των δικτύων 5ης γενιάς. Ετσι δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες για να ανησυχούμε ή για να μην ανησυχούμε», δήλωσε ο Μάρτιν Ρέεσλι του Ελβετικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας. Η AT&T έχει ήδη θέσει σε λειτουργία δίκτυο 5G σε 12 αμερικανικές πόλεις, αλλά τα κινητά τηλέφωνα δεν είναι ακόμη έτοιμα να συνδεθούν σε αυτό. Η Verizon πουλάει υπηρεσίες 5G για ασύρματες συνδέσεις σε σπίτια σε τέσσερις πόλεις, ενώ προβλέπει ότι θα μπορέσει να προσφέρει την υπηρεσία στους χρήστες κινητών τηλεφώνων ώς τα μέσα του 2019. Επειδή τα milimeter waves μεταφέρουν μεγάλο όγκο δεδομένων αλλά δεν ταξιδεύουν πολύ μακριά, οι δύο εταιρείες αρχικά σκοπεύουν να περιορίσουν την υπηρεσία σε κάποια τμήματα πυκνοκατοικημένων πόλεων. H Sprint και η T-Mobile σχεδιάζουν να αρχίσουν με χαμηλότερες συχνότητες, με αποτέλεσμα χαμηλότερες αρχικές ταχύτητες αλλά μεγαλύτερη κάλυψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή