Κοινοβουλευτική ομάδα από Σαλβίνι και Κατσίνσκι

Κοινοβουλευτική ομάδα από Σαλβίνι και Κατσίνσκι

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Συνάντηση πρόκειται να έχουν αύριο οι ακροδεξιοί ηγέτες Πολωνίας και Ιταλίας, σε μια προσπάθεια εδραίωσης της «ειδικής σχέσης» μεταξύ τους, με τους επικριτές τους να κάνουν λόγο για δημιουργία νέας ευρωσκεπτικιστικής πτέρυγας στο επερχόμενο Ευρωκοινοβούλιο.

Η συνάντηση μεταξύ του Ιταλού αντιπροέδρου Ματέο Σαλβίνι και του επικεφαλής του κυβερνώντος πολωνικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη Γιάροσλαβ Κατσίνσκι θα έχει ως θέμα τη δημιουργία νέας κοινοβουλευτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica.

«Πρόκειται για σύνοδο κορυφής. Κάθε συνάντηση του κ. Κατσίνσκι με κάποιον πολιτικό αποτελεί ένδειξη “ειδικής σχέσης” και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια», είπε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη Γιάτσεκ Σασίν, όμως, προειδοποίησε ότι η συνάντηση μπορεί να μην οδηγήσει σε συμφωνία.

«Κατσίνσκι και Σαλβίνι θα ανταλλάξουν απόψεις για τη λειτουργία της Ε.Ε. Υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ ημών και του κ. Σαλβίνι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μοιραζόμαστε ορισμένες ιδέες για το τι πρέπει να αλλάξει στην Ενωση», είπε ο κ. Σασίν.

Το κόμμα του Κατσίνσκι ανήκει σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR). Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ενωση θα αφήσει, όμως, «άστεγο» το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη, καθώς χωρίς τους Βρετανούς Συντηρητικούς, η ομάδα ECR δεν διαθέτει ικανό αριθμό ευρωβουλευτών. Το κόμμα του Κατσίνσκι δεν μπορεί επίσης να προσχωρήσει στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς σε αυτή ανήκει το αντιπολιτευόμενο πολωνικό κόμμα Πλατφόρμα Πολιτών.

Αν, ωστόσο, το κόμμα του Κατσίνσκι πείσει τον Σαλβίνι και το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων να δημιουργήσουν κοινοβουλευτική ομάδα, θα συγκεντρώσουν περίπου 140 ευρωβουλευτές. Κατσίνσκι και Σαλβίνι, παρότι μοιράζονται την αντιπάθειά τους προς τους μουσουλμάνους μετανάστες, διαφωνούν στο θέμα του χειρισμού της Ρωσίας, με τον Σαλβίνι να επιλέγει συμβιβαστική στάση απέναντι στη Μόσχα και τον Κατσίνσκι να εκφράζει τη δυσπιστία του στο καθεστώς Πούτιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή