Νεκρός ο εγκέφαλος της επίθεσης στο «Κόουλ» το 2000

Νεκρός ο εγκέφαλος της επίθεσης στο «Κόουλ» το 2000

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τον θάνατο του Τζαμάλ αλ Μπανταουί, που θεωρείται υπεύθυνος για την επίθεση αυτοκτονίας κατά του αμερικανικού αντιτορπιλικού «Κόουλ» τον Οκτώβριο του 2000, στο λιμάνι του Αντεν της Υεμένης, με 17 νεκρούς ναύτες, επιβεβαίωσε χθες το Πεντάγωνο αποκαλύπτοντας ότι ο Μπανταουί σκοτώθηκε από αμερικανικό βομβαρδισμό την περασμένη εβδομάδα.

«Οι εκπληκτικές ένοπλες δυνάμεις μας απέδωσαν δικαιοσύνη για τους νεκρούς και τραυματίες ήρωές μας από την άνανδρη επίθεση στο “Κόουλ”. Μόλις σκοτώσαμε τον ηγέτη της επίθεσης αυτής. Το έργο μας με στόχο την Αλ Κάιντα συνεχίζεται. Δεν πρόκειται να διακόψουμε τη μάχη κατά της εξτρεμιστικής ισλαμικής τρομοκρατίας!» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Στις 12 Οκτωβρίου 2000, δύο βομβιστές αυτοκτονίας πλησίασαν με μικρό σκάφος το αντιτορπιλικό «Κόουλ», καθώς αυτό ανεφοδιαζόταν με καύσιμα στο λιμάνι του Αντεν, και πυροδότησαν περισσότερα από 1.000 κιλά εκρηκτικών.

Είχε αποδράσει δύο φορές

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος της επίθεσης Τζαμάλ αλ Μπανταουί ήταν περίπου 50 ετών. Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ του είχε απαγγείλει κατηγορίες για την επίθεση στο «Κόουλ» το 2003. Παρότι ο Μπανταουί είχε συλληφθεί δύο φορές στην Υεμένη, είχε καταφέρει να αποδράσει από τις φυλακές τον Απρίλιο του 2003 και τον Φεβρουάριο του 2006. Οι αμερικανικές αρχές τον είχαν επικηρύξει έναντι 5 εκατ. δολαρίων.

Η επίθεση στο «Κόουλ» είχε αποτελέσει μία ακόμη «επιτυχία» της οργάνωσης Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν και άνοιξε τον δρόμο για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι θριαμβευτικές δηλώσεις του προέδρου Τραμπ αποτελούν προσπάθεια μεταστροφής του ενδιαφέροντος της αμερικανικής κοινής γνώμης από τη συνεχιζόμενη για τρίτη εβδομάδα διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, εξαιτίας αδιεξόδου στις συνομιλίες της ελεγχόμενης από τους Δημοκρατικούς Βουλής των Αντιπροσώπων και του Λευκού Οίκου με αντικείμενο την κατασκευή τείχους κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ – Μεξικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή