Το Κάιρο απέσυρε συνέντευξη του Σίσι

Το Κάιρο απέσυρε συνέντευξη του Σίσι

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Τη στενή συνεργασία Καΐρου – Τελ Αβίβ στη Χερσόνησο του Σινά αναγνώρισε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS. Οι παραγωγοί ανέφεραν ότι οι αιγυπτιακές αρχές ζήτησαν από το αμερικανικό δίκτυο να μη μεταδώσει τη συνέντευξη, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. Υπό τον Σίσι, η Αίγυπτος έχει αρχίσει να συνεργάζεται σιωπηρά σε θέματα ασφαλείας, ειδικά στο Σινά, με το Ισραήλ, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1979. Αν και η χερσόνησος θα έπρεπε με βάση τη συμφωνία να είναι αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, οι αιγυπτιακές δυνάμεις επιχειρούν ελεύθερα στην περιοχή. Το ζήτημα ενδέχεται να είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο για την αιγυπτιακή κοινή γνώμη και δεν αποκλείεται για αυτό τον λόγο να ζητήθηκε από το CBS να μη μεταδώσει την τηλεοπτική συνέντευξη του προέδρου.

Στο μεταξύ, ο Σίσι εγκαινίασε την Κυριακή τη μεγαλύτερη εκκλησία στη νέα διοικητική πρωτεύουσα, 45 χλμ. ανατολικά του Καΐρου, την παραμονή των Χριστουγέννων για τους Κόπτες της χώρας, σε ένα μήνυμα ανεκτικότητας στη μουσουλμανική χώρα. Οι Κόπτες, που είναι η μεγαλύτερη χριστιανική μειονότητα στη Μέση Ανατολή, επρόκειτο να πραγματοποιήσουν μεταμεσονύχτια λειτουργία στον καθεδρικό της Γεννήσεως, που θεωρείται ο μεγαλύτερος χριστιανικός ναός στη Μέση Ανατολή λίγες ώρες μετά τα θυρανοίξια. Οι Κόπτες αποτελούν το 10% του πληθυσμού της χώρας, που ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια. Η χριστιανική μειονότητα διαμαρτύρεται συχνά για τον αποκλεισμό της από τους νόμους της χώρας, που ευνοούν τους μουσουλμάνους. Εχει βρεθεί συστηματικά στο στόχαστρο φανατικών ισλαμιστών, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους. Σχετικό tweet ανάρτησε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια του Σίσι να οδηγήσει την Αίγυπτο σε ένα μέλλον με μεγαλύτερη ανεκτικότητα. Ο καθεδρικός ναός της Γεννήσεως, διακοσμημένος με κοπτικές εικόνες, μπορεί να υποδεχθεί πάνω από 8.000 προσκυνητές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή