Στην Αγκυρα ο Μπόλτον

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 «Τα αγόρια μας, οι άνδρες μας, οι κοπέλες μας. Eπιστρέφουν όλοι από τη Συρία και επιστρέφουν τώρα». Η δραματική ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ στις 19 Δεκεμβρίου εξέπληξε τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, τους οποίους τώρα αναλαμβάνει να καθησυχάσει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον.

Περιοδεύοντας στο Ισραήλ, ο Μπόλτον έκανε λόγο για «στόχους που θέλουμε να εκπληρώσουμε και οι οποίοι είναι προϋποθέσεις για την απόσυρση» των 2.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία. «Το χρονοδιάγραμμα προκύπτει από τις πολιτικές που θέλουμε να εφαρμόσουμε», προσέθεσε. Ο Μπόλτον σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να «σφαγιασθούν» οι Κούρδοι σύμμαχοί τους από τις τουρκικές δυνάμεις, ορολογία που προξένησε έντονη αντίδραση της Τουρκίας. Η Αγκυρα επιδιώκει να εκδιώξει το συριακό σκέλος του ΡΚΚ από τη βορειοανατολική Συρία και σχεδιάζει πολεμική επιχείρηση, την οποία θα διευκολύνει ενδεχόμενη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. «Δεν θεωρούμε ότι η Τουρκία πρέπει να αναλάβει στρατιωτική δράση που δεν θα είναι πλήρως συντονισμένη και συμφωνημένη με τις ΗΠΑ», είπε ο Μπόλτον, θέτοντας το πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αγκυρα. Στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Ντάνφορντ, επρόκειτο σήμερα να συναντηθούν με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Απευθυνόμενος προς τους Κούρδους, ο Μπόλτον ζήτησε να «μείνουν στις θέσεις τους» και να μη ζητήσουν προστασία από τη Ρωσία ή από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Χθες και προχθές, ο Μπόλτον επισκέφθηκε το Ισραήλ, το οποίο επιδιώκει την αμερικανική παραμονή στη Συρία ως μοχλό ανάσχεσης της ιρανικής επιρροής. «Ισραηλινοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι ακόμη και η συζήτηση περί αμερικανικής απόσυρσης θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες του Ιράν να ανοίξει νέο μέτωπο κατά του Ισραήλ από τη γειτονική Συρία», έγραψε ο ανταποκριτής της ιστοσελίδας Politico στο Ισραήλ.Τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει περίπου 200 πλήγματα εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία, ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η αμερικανική αποχώρηση θα τους οδηγούσε να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις αυτές. «Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι μια αμερικανική αποχώρηση από τη Συρία θα μπορούσε να οδηγήσει το Ισραήλ να γίνει ακόμη πιο επιθετικό στα πλήγματα εναντίον ιρανικών θέσεων στη Συρία, διακινδυνεύοντας μια κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη σύρραξη με το ισλαμιστικό καθεστώς του Ιράν» ανέφερε το Politico, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ θεωρεί το Ιράν πολύ μεγαλύτερο υπαρξιακό κίνδυνο απ’ ό,τι το ISIS.

Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να διατηρήσουν δύναμη περίπου 200 στρατιωτών στο Αλ-Τανφ της νότιας Συρίας, που ελέγχει τον βασικό άξονα Ιράν – Συρίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή