Το ηχητικό όπλο ήταν ινδικό τριζόνι

Το ηχητικό όπλο ήταν ινδικό τριζόνι

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα της Κούβας μείωσε κατά το ένα δεύτερο τους διπλωμάτες της μέσα στο 2017, όταν αυτοί παραπονέθηκαν για πονοκεφάλους, ναυτία και άλλα συμπτώματα, τα οποία απέδωσαν σε κάποιους διαπεραστικούς ήχους που άκουγαν στα σπίτια τους και τα γειτονικά ξενοδοχεία.

Ολες αυτές οι παθήσεις έκαναν πολλούς να πιστέψουν ότι το προσωπικό της πρεσβείας δεχόταν επίθεση με κάποιο ηχητικό όπλο. Επρόκειτο για μία ερμηνεία που κέρδισε έδαφος όταν μία ηχητική καταγραφή του επίμονου και οξέος ήχου, που μαγνητοφωνήθηκε από το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην Κούβα, δόθηκε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

Ωστόσο, μία νέα ανάλυση του ηχητικού ντοκουμέντου αποκαλύπτει αυτό που οι επιστήμονες σε Βρετανία και ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι η πραγματική πηγή του παράξενου ήχου. Πρόκειται για το άκρως ενοχλητικό τραγούδι του ινδικού τριζονιού με την κοντή ουρά, το οποίο επιστημονικά ονομάζεται Anurogrillus celerinictus.

«Η ηχητική καταγραφή δείχνει ότι σίγουρα πρόκειται για ένα τριζόνι αυτής της ομάδας», επισημαίνει ο Φερνάντο Μοντεαλέγκρε-Ζαπάτα, καθηγητής βιολογίας των αισθήσεων στο Πανεπιστήμιο του Λίνκολν. «Ο ήχος που κάνει αυτό το είδος της Καραϊβικής είναι περίπου 7 kΗz και μεταδίδεται με μεγάλη συχνότητα, γεγονός που κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι είναι ένας συνεχής συριστικός ήχος».

Ως παιδί που μεγάλωνε στη Λατινική Αμερική, ο Μοντεαλέγκρε-Ζαπάτα θυμάται ότι συνέλεγε τριζόνια ενός παρόμοιου είδους και τα διατηρούσε σε κλουβιά στο δωμάτιό του. Ενα βράδυ ξύπνησε από έναν διαπεραστικό έντονο ήχο. Ενοχος για αυτόν ήταν ένα αρσενικό που καλούσε με αυτόν τον τρόπο τους συντρόφους του. Το έντομο τοποθετήθηκε εκτός του δωματίου, αλλά ο Μοντεαλέγκρε-Ζαπάτα εξακολούθησε να ακούει το τραγούδι του καθώς αυτό αναζητούσε θηλυκά. «Δεν απορώ που αυτός ο ήχος μπορεί να προκαλέσει ανησυχία σε ανθρώπους που δεν έχουν εξοικειωθεί με τους ήχους των εντόμων», επισημαίνει ο επιστήμονας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναγνώριση της πηγής του ήχου δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι δεν έλαβε χώρα και κάποια μορφή επίθεσης. Ωστόσο, γεννιούνται αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον ο συριστικός ήχος ευθύνεται για τα προβλήματα υγείας των διπλωματών. Παραμένουν ασαφή τα αίτια αλλά και η φύση των ασθενειών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή