Αιτήματα ασύλου από τη 18χρονη Αλ Κούνουν

Αιτήματα ασύλου από τη 18χρονη Αλ Κούνουν

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δεκαοκτάχρονο κορίτσι από τη Σαουδική Αραβία, η Ράχαφ Μοχάμεντ αλ Κούνουν, που το έσκασε από το σπίτι της και πήγε στην Ταϊλάνδη, πρόκειται να ζητήσει άσυλο από τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία ή τη Βρετανία προκειμένου να μην ξαναγυρίσει στην οικογένειά της, καθώς λέει ότι θα τη σκοτώσουν επειδή απαρνήθηκε το Ισλάμ. Σήμερα, το νεαρό κορίτσι παραμένει στην Ταϊλάνδη υπό την προστασία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε χθες ότι θα «εξετάσει προσεκτικά» οποιοδήποτε αίτημα χορήγησης ασύλου από τη 18χρονη Ράχαφ Μοχάμεντ αλ Κούνουν από τη Σαουδική Αραβία που σκόπευε να ζητήσει άσυλο στην Αυστραλία και συνελήφθη στην Μπανγκόκ.

«Η αυστραλιανή κυβέρνηση εκφράζει τη χαρά της για το γεγονός ότι το αίτημα προστασίας της κ. Ράχαφ Μοχάμεντ αλ Κούνουν θα εξεταστεί από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εσωτερικών.

«Οποιοδήποτε αίτημα για χορήγηση βίζας για ανθρωπιστικούς λόγους από την πλευρά της κ. Αλ Κούνουν θα εξεταστεί προσεκτικά μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της UNHCR», πρόσθεσε.

Στην Αλ Κούνουν, η οποία το έσκασε για να σωθεί από την οικογένειά της και προχθές Δευτέρα το πρωί κλειδώθηκε μέσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης, για να αποφύγει την απέλασή της από τις ταϊλανδικές αρχές, επετράπη εντέλει να φύγει αργά προχθές το βράδυ από το αεροδρόμιο, έπειτα από διαβουλεύσεις με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Για την εξέταση της υπόθεσής της και τον προσδιορισμό των επόμενων βημάτων θα χρειαστούν πολλές ημέρες», εξήγησε σε ανακοίνωσή του ο Τζουζέπε ντε Βιτσέντις, εκπρόσωπος της UNHCR στην Ταϊλάνδη. «Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τις ταϊλανδικές αρχές, οι οποίες δεν την επαναπροώθησαν στη χώρα της παρά τη θέλησή της», πρόσθεσε.

Η νεαρή γυναίκα φαίνεται ότι κατάφερε να παραμείνει στην Ταϊλάνδη εν μέρει χάρη στα πολλά τιτιβίσματα με τα οποία περιέγραφε την κάθε στιγμή της περιπέτειάς της. «Είστε η πραγματική εξουσία», δήλωσε χθες στους χρήστες του Twitter. «Θέλουμε να προσφέρουμε μία πλατφόρμα όπου οι περιθωριοποιημένες φωνές μπορούν να φαίνονται και να ακούγονται», υπογράμμισε από τη πλευρά του ο εκπρόσωπος του Twitter.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή