Διάγγελμα Τραμπ για τείχος

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ επρόκειτο να απευθυνθεί με διάγγελμα στους πολίτες χθες το βράδυ ώστε να αναδείξει την κατάσταση στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού σε «ανθρωπιστική κρίση και κρίση ασφαλείας». Νωρίτερα, είχε απειλήσει με επίκληση των έκτακτων εξουσιών που παρέχει το σύνταγμα στους Αμερικανούς προέδρους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σύμφωνα με τα όσα ήταν γνωστά έως χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας), ο Τραμπ δεν επρόκειτο να προχωρήσει στο βήμα της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, που ισοδυναμεί με παράκαμψη του Κογκρέσου. Στα νότια σύνορα των ΗΠΑ δεν συμβαίνει τίποτα που να δικαιολογεί τέτοιο εξαιρετικό μέτρο, πέρα από την ανθρωπιστική κρίση που έχει προξενήσει η απόφαση του ίδιου του προέδρου Τραμπ να χωρίζει τις οικογένειες των αιτούντων άσυλο δημιουργώντας στρατόπεδα παιδιών. Οι συλλήψεις για παράνομη είσοδο στη χώρα το 2018 ήταν μόλις 400.000, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ξεπερνούσαν συστηματικά το 1 εκατομμύριο ετησίως.

Αντιθέτως, ο Τραμπ θα επιχειρούσε να μιλήσει αορίστως για κατάσταση κρίσης, ως μέσο πίεσης για να αποσπάσει τη χρηματοδότηση των 5,7 δισ. δολαρίων που ζητεί από το Κογκρέσο προκειμένου να κατασκευάσει μέρος από το τείχος που υποσχέθηκε στα σύνορα με το Μεξικό.

Σκοπός του διαγγέλματος ήταν επίσης να καθησυχάσει τις αμφιβολίες στο εσωτερικό του δικού του στρατοπέδου, καθώς Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και γερουσιαστές δέχονται πιέσεις από τους ψηφοφόρους τους να μη στηρίξουν τον εκβιασμό του Αμερικανού προέδρου. Προκειμένου να αποσπάσει τα κονδύλια που επιθυμεί, ο Τραμπ έχει διακόψει την χρηματοδότηση μέρους του αμερικανικού δημοσίου. Η διακοπή συνεχίζεται σήμερα για 19η ημέρα, ενώ ο Τραμπ έχει απειλήσει ότι, αν το Κογκρέσο δεν υποχωρήσει, η χρηματοδότηση θα διακοπεί «για μήνες ή χρόνια».

Μπροστά στην οργή που έχει προκαλέσει το μέτρο, πάντως, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι επιστροφές φόρου που δικαιούνται εκατομμύρια Αμερικανοί θα καταβληθούν κανονικά παρά τη διακοπή χρηματοδότησης της εφορίας.

Μετάδοση και… ευχές

Ολα τα αμερικανικά δίκτυα συμφώνησαν να μεταδώσουν το διάγγελμα του Τραμπ, αν και κάποιοι σχολιαστές ευχήθηκαν αυτό να γίνει με χρονοκαθυστέρηση πενταλέπτου, ώστε οι δημοσιογράφοι να μπορούν να διαψεύδουν επί τόπου ισχυρισμούς που δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα, όπως αυτούς που συνηθίζει ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τσακ Σούμερ και Νάνσι Πελόσι ζήτησαν και πήραν ίσο τηλεοπτικό χρόνο, ώστε να απαντήσουν. Οι Δημοκρατικοί δηλώνουν υπέρ της αύξησης του αριθμού των συνοριοφυλάκων και της αυξημένης χρήσης της τεχνολογίας στη φύλαξη των συνόρων, αλλά δεν θεωρούν ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν κινδύνους για την ασφάλειά τους στα νότια σύνορα. Αντιθέτως, εκτιμούν ότι ο Τραμπ επιδιώκει να παρουσιάσει ψευδές αφήγημα, που βασίζεται στη δημιουργία διαδεδομένου αισθήματος ανασφάλειας.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλαν η σύγκλιση σύσκεψης στο situation room (αίθουσα διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων) του Λευκού Οίκου, το χθεσινό διάγγελμα, αλλά και η σχεδιαζόμενη επίσκεψη του προέδρου στα σύνορα. Αντίστοιχο κλίμα είχε δημιουργήσει ο Τραμπ πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, μεγεθύνοντας την υπόθεση ενός «καραβανιού» προσφύγων που δεν κατόρθωσε καν, στο μεγαλύτερο μέρος του, να φθάσει στα αμερικανικά σύνορα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή