Το επίμαχο άρθρο του Τούρκου προέδρου

Το επίμαχο άρθρο του Τούρκου προέδρου

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άρθρο του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», που προξένησε την οργισμένη αντίδραση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον, επικρίνει τη στρατηγική των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ.

«Σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις του συνασπισμού στη Ράκα και στη Μοσούλη, που βασίστηκαν σε αεροπορικά πλήγματα με ελάχιστη ή καθόλου μέριμνα για τις απώλειες αμάχων, οι Τούρκοι στρατιώτες και οι μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού πήγαν πόρτα-πόρτα για να διώξουν τους αντάρτες από την Αλ Μπαμπ, που ήταν προπύργιο του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους», έγραψε ο Ερντογάν. «Σήμερα, τα παιδιά έχουν επιστρέψει στα σχολεία, νοσοκομείο χρηματοδοτούμενο από την Τουρκία φροντίζει τους ασθενείς και νέα επιχειρηματικά σχέδια δημιουργούν θέσεις εργασίας ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Αυτό το σταθερό περιβάλλον είναι το μόνο αντίδοτο για την τρομοκρατία», προσέθεσε.

Σκοπός του Τούρκου προέδρου είναι να πείσει την αμερικανική κοινή γνώμη ότι η Αγκυρα μπορεί να αναλάβει τον ρόλο της καταπολέμησης των υπολειμμάτων του ISIS μετά την αμερικανική αποχώρηση. Ετσι θα ανοίξει ο δρόμος για τη βασική επιδίωξη της Τουρκίας, που δεν είναι άλλη από την εξουδετέρωση των κουρδικών δυνάμεων στην βορειοανατολική Συρία. «Μια στρατιωτική νίκη εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης (του ISIS) είναι απλώς το πρώτο βήμα. Το δίδαγμα του Ιράκ, όπου γεννήθηκε αυτή η τρομοκρατική οργάνωση, είναι ότι οι πρόωρες δηλώσεις νίκης και οι επιπόλαιες κινήσεις που τις συνοδεύουν δημιουργούν προβλήματα.

Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να κάνει ξανά σήμερα τα ίδια λάθη», υποστήριξε ο Ερντογάν, προτείνοντας μια «συνολική στρατηγική για την εξάλειψη των αιτιών της ριζοσπαστικοποίησης».

«Το πρώτο βήμα είναι να δημιουργήσουμε μια δύναμη σταθεροποίησης με μαχητές από όλα τα κομμάτια της συριακής κοινωνίας» έγραψε, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει πρόβλημα με τους Κούρδους της Συρίας, αλλά «με το PYD/YPG, τον συριακό βραχίονα του ΡΚΚ, το οποίο θεωρείται από την Τουρκία και τις ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση».

«Μία άλλη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της πολιτικής εκπροσώπησης για όλες τις κοινότητες» συνεχίζει ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι μια τουρκική εισβολή θα δώσει την εξουσία «σε συμβούλια που θα έχουν εκλεγεί με λαϊκή ψήφο». «Ατομα που δεν θα έχουν σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις θα μπορούν να εκπροσωπήσουν τις κοινότητές τους στις τοπικές κυβερνήσεις» προσθέτει, χωρίς να εξηγεί πώς ακριβώς σκοπεύει να βγάλει από το παιχνίδι την κυρίαρχη πολιτική δύναμη στο συριακό Κουρδιστάν. «Τα τοπικά συμβούλια στις περιοχές της βόρειας Συρίας που κατοικούνται κυρίως από Κούρδους θα αποτελούνται κυρίως από εκπροσώπους της κουρδικής κοινότητας, ενώ θα διασφαλιστεί η δίκαιη εκπροσώπηση όλων των άλλων ομάδων», προσθέτει, συμπληρώνοντας ότι «Τούρκοι αξιωματούχοι με την ανάλογη εμπειρία θα τους συμβουλεύουν για τις δημοτικές υποθέσεις, την Παιδεία, την Υγεία και τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης».

Ο Ερντογάν επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι ο μόνος εμπλεκόμενος «που μπορεί να συνεργαστεί ταυτοχρόνως με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία» και καταλήγει χαρακτηρίζοντας υπηρεσία προς τη διεθνή κοινότητα μια επιχείρηση που η Τουρκία επιζητεί για το δικό της εθνικό συμφέρον. «Είναι ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας εναντίον της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους, που είναι εχθρός του Ισλάμ και να διατηρήσουμε την εθνική ακεραιότητα της Συρίας. Η Τουρκία είναι διατεθειμένη να επωμιστεί αυτό το βαρύ φορτίο σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή