Ο αμετανόητος σεξιστής Γιαν Μουάξ

Ο αμετανόητος σεξιστής Γιαν Μουάξ

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σάλος έχει ξεσπάσει με τις δηλώσεις του Γάλλου συγγραφέα και τηλεοπτικού παρουσιαστή Γιαν Μουάξ, ο οποίος αποκάλυψε ότι είναι «ανίκανος» να αγαπήσει γυναίκα άνω των 50 ετών.

«Ας μην υπερβάλλουμε! Αυτό δεν είναι δυνατόν. 50 ετών είναι πολύ πολύ ηλικιωμένη για μένα», είπε σε γυναικείο περιοδικό ο 51χρονος Μουάξ, για να προσθέσει ότι οι γυναίκες πάνω από 50 είναι «αόρατες». «Προτιμώ τα σώματα νέων γυναικών. Το σώμα μιας 25χρονης είναι εκπληκτικό. Το σώμα μιας 50άρας δεν είναι. Από την πλευρά μου, προτιμώ τις γυναίκες από την Ασία», είπε ο Μουάξ.

Ο συγγραφέας έχει τιμηθεί με το βραβείο Γκονκούρ για το πρώτο του βιβλίο του 1996, ενώ έχει σκηνοθετήσει και τρεις κινηματογραφικές ταινίες.

Απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις του Μουάξ, η 52χρονη συγγραφέας Κολόμπ Σνεκ, δημοσίευσε φωτογραφία των οπισθίων της, γράφοντας: «Ορίστε! Τα οπίσθια μιας γυναίκας 52 χρόνων. Πόσο ανόητος είσαι, δεν ξέρεις τι χάνεις, εσύ και το μικρό σου μυαλό». Η φεμινίστρια συγγραφέας Μονά Σολέ χαρακτήρισε τον Μουάξ «θλιβερό κύριο», ενώ η Βρετανή διπλωμάτης από την πρεσβεία στο Παρίσι, Λόρα Χάλεϊ, έγραψε στο Twitter: «Καλή χρονιά, απανταχού σεξιστές!». Η δημοφιλής ηθοποιός του γαλλικού κινηματογράφου Μαρινά Φόις, που ετοιμάζεται να κλείσει τα 49 της χρόνια, έγραψε στο Twitter: «Εχω ακόμη ένα χρόνο και δέκα ημέρες για να κοιμηθώ με τον Μουάξ».

Η Γαλλίδα κωμικός Αν Ρουμανόφ επέκρινε τον Μουάξ στο ραδιόφωνο Europe 1, επισημαίνοντας ότι ο έρωτας μεταξύ δύο ανθρώπων δεν έχει τίποτα να κάνει με το πόσο γυμνασμένοι είναι οι γλουτοί, αλλά αφορά τον βαθύτερο σύνδεσμο του ζευγαριού. «Του εύχομαι κάποια ημέρα να γνωρίσει αυτή την ευτυχία», είπε η Ρουμανόφ.

Παρά τον σάλο που προκάλεσε, όμως, ο Μουάξ δεν εμφανίστηκε διόλου μετανιωμένος. Ο 51χρονος συγγραφέας, που προωθεί το τελευταίο του βιβλίο «Διακόπτοντας», είπε τη Δευτέρα ότι οι προτιμήσεις τους στις γυναίκες είναι προσωπική του υπόθεση και ότι το μόνο που έκανε ήταν να μιλήσει ειλικρινά.

«Δεν θεωρώ ότι πρέπει να νιώθω υπερήφανος. Πρόκειται μάλλον για κατάρα. Δεν φταίω εγώ. Δεν είμαστε υπεύθυνοι για τα γούστα και τις προτιμήσεις μας», είπε μιλώντας στον ραδιοσταθμό RTL.

Ο Μουάξ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίζει κανείς την αλήθεια, ακόμη και όταν αυτή πληγώνει κάποιους: «Ζούμε σε κοινωνία, στην οποία οφείλουμε πάντα να εκπροσωπούμε τον μέσο άνθρωπο, κάποιον που δεν στενοχωρεί κανέναν».

Ο συγγραφέας προσέθεσε ότι αν και θεωρεί ότι είναι θύμα των προτιμήσεών του, δεν οφείλει να ζητήσει συγγνώμη. «Κάθε άνθρωπος είναι δέσμιος των γούστων του. Ετσι κι εγώ. Το γεγονός ότι δεν θέλω να κοιμηθώ με γυναίκα 50 ετών δεν στερεί τίποτα από τις γυναίκες αυτής της ηλικίας».

«Εννοείται ότι έχω πρόβλημα. Είμαι ένας έφηβος, ένα παιδί και δεν προκαλώ το ενδιαφέρον των γυναικών 50 ετών. Εχουν καλύτερα πράγματα να κάνουν από το να σέρνουν πίσω τους έναν νευρωτικό, που περνά τον χρόνο του φωνάζοντας και διαβάζοντας και κάνοντας πράγματα που αρέσουν στα παιδιά. Δεν είναι εύκολο να είναι κανείς σύντροφός μου», είπε ο Μουάξ στη ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Το νέο βιβλίο

Ερωτηθείς αν τα σχόλιά του θα επηρεάσουν τις πωλήσεις του επερχόμενου βιβλίου του, ο Μουάξ είπε: «Το εκδοτικό σύστημα είναι τόσο αρρωστημένο, που είμαι βέβαιος ότι οι πωλήσεις του βιβλίου μου θα σημειώσουν κατακόρυφη άνοδο. Δεν μετανιώνω για όσα είπα γιατί αφορούν μόνο εμένα. Θα ερωτεύομαι όποιον θέλω και δεν πρόκειται να απολογηθώ σε καμία αστυνομία καλού γούστου. Αυτό για μένα θα ήταν η μεγαλύτερη έλλειψη καλού γούστου». Παρότι τα προσβλητικά και σεξιστικά σχόλια του Μουάξ έγιναν προφανώς σε μία προσπάθεια τόνωσης των πωλήσεων του βιβλίου του, λόγω μάλιστα και της κυκλοφορίας του μπεστ σέλερ του αμφιλεγόμενου συγγραφέα Μισέλ Ουελμπέκ, η περιφρόνηση που επέδειξε ο συνήθως συμπαθής παρουσιαστής και συγγραφέας απέναντι στο γυναικείο φύλο, άγγιξε ευαίσθητη χορδή της γαλλικής κοινωνίας.

Πέρα από τα ξεκάθαρα υβριστικά και περιπαικτικά σχόλια στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ο Μουάξ έγινε αμέσως θέμα ευφυών συνθημάτων σε τοίχους της γαλλικής πρωτεύουσας, όπως αυτό που έγραψε άγνωστη γυναίκα σε δρόμο του 18ου δημοτικού διαμερίσματος: «Γιαν, ούτε κι εγώ», υπονοώντας ότι ο επιτυχημένος συγγραφέας δεν είναι ικανός να τη συγκινήσει ερωτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή