Πομπέο: Οι ΗΠΑ θα εκδιώξουν και την τελευταία «ιρανική μπότα» από τη Συρία

Πομπέο: Οι ΗΠΑ θα εκδιώξουν και την τελευταία «ιρανική μπότα» από τη Συρία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, επιβεβαίωσε την αμερικανική αποχώρηση από τη Συρία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία «αντίφαση» στη μεσανατολική στρατηγική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Μιλώντας από το Κάιρο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Σάμεχ Σούκρι, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρθηκε και στην ισχυρή παρουσία του Ιράν στη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα εκδιώξουν με διπλωματικά μέσα «και την τελευταία ιρανική μπότα» από τη χώρα.

Μάλιστα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, μέχρι να τερματιστεί η παρουσία του Ιράν και των δορυφόρων του στη συριακή επικράτεια. Μαζί με τη Ρωσία, το Ιράν έχει ενισχύσει καθοριστικά τη συριακή κυβέρνηση στο πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στη χώρα, τροφοδοτώντας την με όπλα, στρατιωτικούς συμβούλους και στρατιώτες.

Παρότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη Συρία, ο Πομπέο τόνισε «δεν θα μετριάσουν την εκστρατεία τους, για να σταματήσουν την κακόβουλη επιρροή και δράση του Ιράν στη συγκεκριμένη περιοχή και γενικότερα στον κόσμο».

«Όπου υποχωρεί η Αμερική, έπεται το χάος»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πομπέο αναφέρθηκε στον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ συνιστούν «δύναμη του καλού», και από οπουδήποτε φέυγουν, «έπεται το χάος». Εντούτοις, ο Πομπέο διαβεβαίωσε τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, ότι η Αμερική θα συνεχίσει να εργάζεται ακούραστα από κοινού μαζί τους για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και όλων των υπόλοιπων τρομοκρατικών οργανώσεων που απειλούν την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.

Η αποχώρηση των περίπου 2.000 Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στη Συρία για τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), που ανήγγειλε τον Δεκέμβριο ο Τραμπ, θεωρείται ένδειξη των αντιφάσεων της εξωτερικής πολιτικής της διοίκησής του, αν όχι της παντελούς απουσίας στρατηγικής, σύμφωνα με τους αντιπάλους του.

Αφού έκανε στην αρχή λόγο για άμεση και πλήρη αποχώρηση από τη Συρία, η Ουάσιγκτον αναγκάστηκε στη συνέχεια να κάνει πίσω, θέτοντας συγκεκριμένους όρους, διά του Μάικ Πομπέο και του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Μπόλτον, οι οποίοι απέχουν μακράν από το να έχουν εκπληρωθεί: μια οριστική ήττα του ΙΚ αλλά και διαβεβαιώσεις πως οι Κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού, οι οποίοι έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών θα προστατευθούν. Μάλιστα, η Τουρκία επανέλαβε σήμερα τις απειλές της εναντίον των τελευταίων, τους οποίους αντιμετωπίζει ως τρομοκράτες και «συριακή εκδοχή» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

«Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντίφαση» στη στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πομπέο, τονίζοντας ότι «η δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να εμποδίζουμε την επανεμφάνιση του ΙΚ είναι πραγματική». «Απλώς θα το κάνουμε διαφορετικά σε ένα ειδικό μέρος, στη Συρία», διευκρίνισε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον πρόεδρο Τραμπ θα παραμείνουν ακλόνητος εταίρος στην περιοχή με την Αίγυπτο και άλλους», ανέφερε ακόμη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, «καλώντας όλες τις χώρες να αναλάβουν σημαντική δράση, για να συντρίψουν την τρομοκρατία και να αποκηρύξουν τις ιδεολογικές της ρίζες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή