Πυρά Πομπέο κατά Ομπάμα για Μέση Ανατολή

Πυρά Πομπέο κατά Ομπάμα για Μέση Ανατολή

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Δριμύ κατηγορώ κατά της πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα στη Μέση Ανατολή εξαπέλυσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε ομιλία του στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Καΐρου, αποκηρύσσοντας ως εσφαλμένη την εκτίμηση ότι ο περιορισμένος ρόλος των ΗΠΑ στην περιοχή πλήττει τους συμμάχους της Ουάσιγκτον και ενισχύει τον βασικό της αντίπαλο, το Ιράν. Ο Πομπέο επιτέθηκε στον προκάτοχο του Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον αφελή στον τρόπο που αντιμετώπισε τις προκλήσεις από τις εξεγέρσεις στη Μ. Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης εκείνης στην Αίγυπτο το 2011.

Ο Πομπέο απέδωσε το φταίξιμο στο όραμα Ομπάμα, όπως αυτό περιγράφηκε στην ομιλία του στο Κάιρο το 2009, όταν έκανε λόγο για νέα αρχή στις σχέσεις των ΗΠΑ με τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο. «Θυμηθείτε: ήταν εδώ, σε αυτήν την πόλη, όταν ένας άλλος Αμερικανός στεκόταν μπροστά σας», είπε ο Πομπέο στην ομιλία του ενώπιον Αιγύπτιων αξιωματούχων διπλωματών και φοιτητών. «Σας είπε ότι η ακραία ισλαμική τρομοκρατία δεν προέρχεται από κάποια ιδεολογία. Σας είπε ότι η 11η Σεπτεμβρίου οδήγησε τη χώρα μου να εγκαταλείψει τα ιδανικά της, ειδικά στη Μέση Ανατολή… Τα αποτελέσματα αυτών των εσφαλμένων εκτιμήσεων υπήρξαν σκληρά», τόνισε.

Ο Πομπέο κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για τα δεινά, ειδικά την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία και την αυξανόμενη αυτοπεποίθηση του Ιράν, την οποία απέδωσε στην άρση των κυρώσεων μετά την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή