Απών ο Τραμπ από το φόρουμ του Νταβός

Απών ο Τραμπ από το φόρουμ του Νταβός

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Απών από το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία θα είναι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εφόσον δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της διακοπής λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους.

Σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος παραμένει στον κατάλογο των προσκεκλημένων, καθώς ελπίζει το αδιέξοδο να έχει αρθεί, με τους Δημοκρατικούς να αποδέχονται το αίτημά του για χρηματοδότηση του τείχους κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Τραμπ ταξίδευε χθες προς τη συνοριακή πόλη Μακάλεν του Τέξας, απειλώντας με το ενδεχόμενο να κηρύξει τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εφόσον το Κογκρέσο δεν ικανοποιήσει το αίτημά του για χρηματοδότηση του τείχους. Οι περισσότερες υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης παρέμεναν χθες εκτός λειτουργίας για εικοστή συνεχόμενη ημέρα.

Καθώς ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τραμπ είπε στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους: «Εχω το απόλυτο δικαίωμα να κηρύξω τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν είμαι, όμως, έτοιμος να το κάνω αυτή τη στιγμή. Ισως το κάνω. Αν δεν γίνει τίποτα άλλο, θα το κάνω. Μπορώ να πω ότι θα το κάνω σίγουρα». Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα επέτρεπε στον Τραμπ να διοχετεύσει κεφάλαια του Πενταγώνου για την κατασκευή του τείχους, κόστους 5,7 δισ. δολαρίων. Κάτι τέτοιο, όμως, θα προκαλέσει συνταγματική κρίση, με τους Δημοκρατικούς να αμφισβητούν δικαστικά το δικαίωμα αυτό του προέδρου.

Στις άκαρπες συζητήσεις που είχε ο Τραμπ με την ηγεσία του Κογκρέσου την Τετάρτη, ο πρόεδρος Τραμπ εγκατέλειψε εσπευσμένα την ανταλλαγή απόψεων με τους επικεφαλής της Βουλής Νάνσι Πελόσι και της δημοκρατικής μειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, λέγοντας ότι η Κίνα «είναι πολύ πιο έντιμη συνομιλήτρια και πιο πρόθυμη να συνδιαλλαγεί» από ό,τι οι Δημοκρατικοί, χαρακτηρίζοντας τη σύσκεψη «απόλυτο χάσιμο χρόνου».

Εμμεση άσκηση πίεσης

Η επίσκεψη Τραμπ στο Τέξας αποσκοπεί στην έμμεση άσκηση πίεσης σε Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες, οι οποίοι διστάζουν να ταχθούν υπέρ του προέδρου στο ζήτημα του τείχους. Η πίεση αναμένεται, όμως, να ενισχυθεί σήμερα, όταν 800.000 υπάλληλοι του ομοσπονδιακού κράτους δεν λάβουν το μισθό τους.

Την Τρίτη, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε, κατά τη διάρκεια της πρώτης του τηλεοπτικής παρέμβασης σε εθνικό δίκτυο, ότι η κρίση ασφαλείας οξύνεται στα σύνορα, για να προσθέσει ότι η άρνηση των Δημοκρατικών να χρηματοδοτήσουν το τείχος θα προκαλέσει και ανθρωπιστική καταστροφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή