Κυβέρνηση στην Ανδαλουσία με στήριξη Ακροδεξιάς

Κυβέρνηση στην Ανδαλουσία με στήριξη Ακροδεξιάς

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Συμφωνία για τοπική κυβέρνηση με τη στήριξη του ακροδεξιού κόμματος Vox υπέγραψαν, την Τετάρτη, το Λαϊκό Κόμμα και το φιλελεύθερο Ciudadanos στην Ανδαλουσία. Ο Χουάνμα Μορένο, επικεφαλής του τοπικού παραρτήματος του Λαϊκού Κόμματος, θα αναλάβει την πρωθυπουργία της περιοχής, αντικαθιστώντας για πρώτη φορά μετά 36 χρόνια το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην ηγεσία της πολυπληθέστερης ισπανικής επαρχίας.

Στις διαπραγματεύσεις με το Λαϊκό Κόμμα, το Vox «στρογγύλεψε» κάποιες από τις απαιτήσεις του, αφαιρώντας την πλέον επίμαχη απαίτηση της ακροδεξιάς παράταξης, που ήταν η κατάργηση του νόμου για τη βία κατά των γυναικών και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Το Λαϊκό Κόμμα δέχθηκε, ωστόσο, να εισαγάγει ορισμένες τροποποιήσεις στον νόμο σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Vox, ενώ έκανε δεκτό το αίτημα να μετατραπεί η «Ημέρα της Ανδαλουσίας» (επέτειος μνήμης, ιδίως για τα πολλαπλά εγκλήματα του φρανκικού καθεστώτος στην περιοχή, μεταξύ αυτών για τη δολοφονία του συγγραφέα Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα) απλώς σε «ημέρα συμφιλίωσης».

Οι απαιτήσεις του επικεφαλής του Vox, Σαντιάγο Αβασκάλ, για την προστασία των ταυρομαχιών και του κυνηγιού επίσης περιλαμβάνονται στο κείμενο των 37 σημείων, με βάση το οποίο ο σχηματισμός παρέχει τη στήριξή του στην κυβέρνηση.

Η εξέλιξη είναι πολιτικά ριψοκίνδυνη κυρίως για τους Ciudadanos, που δεν είναι σε θέση να συμβιβάσουν την προσήλωση στον φιλελευθερισμό με τις βαθύτατα ανελεύθερες ιδέες του Vox σχετικά με τα δικαιώματα γυναικών, ομοφυλοφίλων και μεταναστών. Μόλις λίγες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι Ciudadanos υποστήριξαν πως η απαίτηση του Vox για χωριστό υπουργείο Οικογένειας παραβιάζει τη συμφωνία για ένταξή του στο υπουργείο Ισότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή