Ουκρανοί στο μικροσκόπιο του Μιούλερ

Ουκρανοί στο μικροσκόπιο του Μιούλερ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μόλις ώρες μετά την ορκωμοσία του προέδρου Τραμπ, ο φιλικά προσκείμενος στη Μόσχα Ουκρανός βουλευτής Σέρχι Κιβάλοφ, τραβούσε φωτογραφίες του χορού της ορκωμοσίας και των εισιτηρίων της λαμπερής βραδιάς, για να τα δημοσιεύσει στο Facebook.

Ο Κιβάλοφ ήταν ένας από μία δωδεκάδα Ουκρανών πολιτικών και επιχειρηματιών, οι οποίοι είχαν προσκληθεί στην Ουάσιγκτον για την ορκωμοσία Τραμπ. Οι προσκεκλημένοι είχαν συναντήσεις με Αμερικανούς επιχειρηματίες και επιφανείς Ρεπουμπλικανούς, στους οποίους δεσμεύθηκαν ότι είχαν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στην αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Η παρουσία των Ουκρανών κέντρισε το ενδιαφέρον του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, που ερευνά τις σχέσεις μεταξύ προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ και Κρεμλίνου. Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς εξέτασαν μάρτυρες για τον τρόπο με τον οποίο οι Ουκρανοί απέκτησαν πρόσβαση στις τελετές ορκωμοσίας και με ποιους συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις ΗΠΑ.

«Εχω υποστεί δύο ανακρίσεις από το FBI και τον κ. Μιούλερ», λέει ο Ουκρανός πρώην βουλευτής Αντρί Αρτεμένκο, που κατέθεσε φιλορωσική ειρηνευτική συμφωνία στην ουκρανική Δούμα.

Στην Ουάσιγκτον τις ημέρες της ορκωμοσίας βρισκόταν, όμως, και ο Ουκρανορώσος μεσίτης Πάβελ Φουκς, που διέμεινε στο ξενοδοχείο Trump International Hotel και συναναστράφηκε τον συμπατριώτη του, επιχειρηματία και βουλευτή Βιτάλι Χομουτίνικ, μέλος φιλορωσικού κόμματος στην ουκρανική Δούμα. Οι δύο άνδρες φέρονται να είχαν συναντήσεις με τους προβεβλημένους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές από την Καλιφόρνια, Κέβιν Μακάρθι και Εντ Ρόις. Ο Χομουτίνικ δημοσίευσε φωτογραφίες του με τους βουλευτές στο Facebook, αναφέροντας ότι εξασφάλισε διαβεβαιώσεις για ενίσχυση των αμερικανοουκρανικών σχέσεων με την προεδρία Τραμπ.

Βουλευτής του κόμματος του φιλοδυτικού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο κατηγόρησε τους φιλορώσους συναδέλφους του ότι πλήρωσαν 200.000 δολάρια για εισιτήρια στον χορό της ορκωμοσίας. Παρά τις προσπάθειες των New York Times να εξασφαλίσουν κάποιο σχόλιο, οι περισσότεροι Ουκρανοί βουλευτές που εμπλέκονται στην υπόθεση αρνήθηκαν να μιλήσουν.

Τον ισχυρισμό για τιμή «εισόδου» 200.000 δολαρίων διαψεύδει ο Ουκρανός βουλευτής Μπορισλάβ Μπερέζα, που απέδωσε τις φήμες αυτές στη ζηλοφθονία όσων δεν προσκλήθηκαν. «Ο χορός έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ανθρώπους με επιρροή στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως γίνεται παραδοσιακά στην αμερικανική πολιτική σκηνή», έγραψε ο κ. Μπερέζα στον λογαριασμό του στο Facebook.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή