Αμερικανική αποχώρηση από τη Συρία

Αμερικανική αποχώρηση από τη Συρία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Οι ΗΠΑ άρχισαν να αποσύρουν στρατιωτικό εξοπλισμό από την Συρία και επιμένουν ότι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από την Αγκυρα ότι δεν θα πληγούν οι Κούρδοι από τις τουρκικές επιχειρήσεις στη χώρα. Την ίδια ώρα ενίσχυση τουρκικών δυνάμεων παρατηρείται στα σύνορα με τη Συρία, κοντά στην Ιντλίμπ. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων και των Τούρκων ομολόγων τους αναφορικά με το ζήτημα των Κούρδων της Συρίας θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν κάποια αποτελέσματα, τα οποία θα αποδεχθούν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Τουρκία.

Ο Τζον Μπόλτον, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία έχει δεσμευθεί «να μην πλήξει τους Κούρδους που πολέμησαν μαζί μας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους». «Αυτό που επιδιώκουμε ακόμη σε αυτές τις συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτικών είναι (να συμφωνηθούν) οι εγγυήσεις και τα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες, ώστε όλοι να αισθάνονται άνετα για το πώς θα γίνει αυτό. Και ελπίζουμε ότι αυτές οι συνομιλίες, που θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, θα παράσχουν αποτελέσματα αποδεκτά και από τις δύο πλευρές», είπε στον δημοσιογράφο Χιου Χιούιτ, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξής του. Ωστόσο, η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την υπόσχεση που έδωσε νωρίτερα ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ότι η χώρα του «θα θάψει στα χαρακώματα τους τρομοκράτες», όπως αποκαλεί η Αγκυρα τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG). Το πρωί, ο Ακάρ επιθεώρησε αιφνιδιαστικά τα στρατεύματα που σταθμεύουν κοντά στα συριακά σύνορα, στην επαρχία Σανλιούρφα, ακριβώς απέναντι από τα εδάφη που ελέγχουν οι YPG.

Ανακοίνωση

Νωρίτερα, ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.) ανακοίνωνε ότι άρχισε η αποχώρηση των στρατευμάτων του από τη Συρία, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. Η ανακοίνωση αυτή γίνεται σε λιγότερο από έναν μήνα μετά την αιφνίδια αναγγελία από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αποχωρήσουν οι περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί που βρίσκονται στη Συρία. Προς το παρόν δεν διευκρινίστηκε ποιες δυνάμεις άρχισαν να αποχωρούν από τη Συρία, αν και η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ανακοινώσει ότι θα διατηρήσουν τη στρατιωτική τους δέσμευση επί του πεδίου μετά τη μονομερή απόφαση του Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος. Η Ρωσία στο μεταξύ δήλωσε χθες πως είναι απαραίτητο οι Κούρδοι της Συρίας και η συριακή κυβέρνηση να εγκαινιάσουν διάλογο ενόψει της απόσυρσης των ΗΠΑ. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι τα εδάφη που ήλεγχαν οι ΗΠΑ θα πρέπει να μεταφερθούν στη συριακή κυβέρνηση. «Σε αυτό το πλαίσιο η εγκαθίδρυση ενός διαλόγου μεταξύ Κούρδων και Δαμασκού έχει ιδιαίτερη σημασία. Οι Κούρδοι είναι άλλωστε καίριο κομμάτι της συριακής κοινωνίας», σχολίασε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, προέβη στην εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στη Συρία παρά τη διακήρυξη του Ντόναλντ Τραμπ περί απόσυρσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή