Πέθανε ο μοναχικός Τζορτζ, το σαλιγκάρι στη Χαβάη

Πέθανε ο μοναχικός Τζορτζ, το σαλιγκάρι στη Χαβάη

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λένε ότι οι καλλιτέχνες δεν αναγνωρίζονται πλήρως παρά μόνον αφού πεθάνουν. Το ίδιο φαίνεται πως ισχύει και για τα σαλιγκάρια. Για μία δεκαετία και πλέον το είδος των σαλιγκαριών Achatinella apexfulva, που αφθονούσε κάποτε στη Χαβάη, φέρεται ότι είχε έναν και μόνο επιζήσαντα εκπρόσωπο. Το όνομά του ήταν Τζορτζ και έζησε τις τελευταίες ημέρες του μόνος σε ενυδρείο της Καϊλούα στη Χαβάη, μαζί με προμήθειες μανιταριών, ένα έδεσμα που οι πρόγονοί του λάτρευαν να ξύνουν από φύλλα. Ανήμερα την Πρωτοχρονιά όμως ο Τζορτζ πέθανε, σύμφωνα με την Υπηρεσία Φυσικών Πόρων της Χαβάης. Εζησε έως τα 14 μια καλή και μακρά ζωή για σαλιγκάρι του είδους του, όπως σημειώνουν οι ειδικοί. Ο θάνατός του είναι συμβολικός για τη δραματική μείωση του πληθυσμού των σαλιγκαριών, καθώς και για την ταχεία εξαφάνιση πολλών ειδών στον πλανήτη.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι δεκάδες είδη εξαφανίζονται κάθε μέρα, αλλά ελάχιστα προσελκύουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Ισως το γεγονός ότι ο Τζορτζ είχε συγκεκριμένο όνομα ενίσχυσε τη δημοτικότητα και το κύρος του, πιστεύει ο Μάικλ Τζ. Χάντφιλντ, ο οποίος ίδρυσε το πρόγραμμα για την προστασία των σαλιγκαριών στη νήσο. «Μόλις “ανθρωποποιείς” ένα είδος, οι άνθρωποι αρχίζουν να το προσέχουν», λέει. Οι κηδεμόνες του σαλιγκαριού το ονόμασαν Τζορτζ στη μνήμη της μοναδικής επιζήσασας χελώνας στα νησιά Γκαλαπάγκος. Ο Τζορτζ, η χελώνα, γνωστός και ως Μοναχικός Τζορτζ, πέθανε το 2012. Ο Τζορτζ το σαλιγκάρι γεννήθηκε τη δεκαετία του 2000 από γονείς που είχαν εντοπιστεί στα βουνά, σε μια προσπάθεια να τους προστατεύσουν από αρπακτικά. Στην αρχή, ο Τζορτζ είχε άλλους 20 συνομηλίκους του, αλλά πέθαναν όλοι αιφνιδίως. «Ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, ο Τζορτζ επέζησε», δηλώνει ο Ντέιβιντ Σίσκο, ο οποίος διευθύνει σήμερα το κρατικό πρόγραμμα πρόληψης της εξαφάνισης σαλιγκαριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή