«Κίτρινα γιλέκα» και στο Λονδίνο (φωτογραφίες)

«Κίτρινα γιλέκα» και στο Λονδίνο (φωτογραφίες)

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακολουθώντας το παράδειγμα του γαλλικού κινήματος των κίτρινων γιλέκων, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Λονδίνο διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική λιτότητας της βρετανικής κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτες, μεταξυ των οποίων πολιτικοί και συνδικαλιστές από όλη τη χώρα, ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της εκστρατείας «Λαϊκή Συνέλευση κατά της Λιτότητας». Εκπρόσωποι των Κίτρινων Γιλέκων από τη Γαλλία συμμετείχαν επίσης στη διαδήλωση στο Λονδίνο, δηλώνοντας ότι «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτόν τον αγώνα κατά της λιτότητας», δήλωσαν οι Γάλλοι διαδηλωτές στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA.

Σύμφωνα με το Reuters, στην κινητοποίηση συμμετείχαν υποστηρικτές τόσο της ακροδεξιάς όσο και της ακροαριστεράς, οι οποίοι συγκρούστηκαν μεταξύ τους και με την αστυνομία.

«Κίτρινα γιλέκα» και στο Λονδίνο (φωτογραφίες)-1
«Κίτρινα γιλέκα» και στο Λονδίνο (φωτογραφίες)-2

Επίσης, υποστηρικτές του Brexit και υπέρμαχοι της παραμονής στην ΕΕ, διαδήλωσαν παράλληλα τα δικά τους συνθήματα. 

«Κίτρινα γιλέκα» και στο Λονδίνο (φωτογραφίες)-3

Στη διαδηλωση μετείχαν και περίπου 200 άτομα με κίτρινα γιλέκα από το κίνημα διαμαρτυρίας στο Μπέλφαστ, στη Βόρεια Ιρλανδία που εξέφρασαν την αντίθεση τους στον νόμο για την απαγόρευση των αμβλώσεων.

«Κίτρινα γιλέκα» και στο Λονδίνο (φωτογραφίες)-4

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», που εμφανίστηκε στη Γαλλία τη 17η Νοεμβρίου 2018, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούσε η κυβέρνηση  Μακρόν, πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε στο Βέλγιο.

Μάλιστα, διαδηλωτής που συμμετείχε στο κίνημα, σκοτώθηκε το βράδυ της Παρασκευής σε τροχαίο στον αυτοκινητόδρομοE25, ο οποίος συνδέει τη Λιέγη με την ολλανδική πόλη Μάαστριχτ .

Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο στο Βέλγιο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων» από την έναρξη των κινητοποιήσεων, στα μέσα Νοεμβρίου.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, REUTERS

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή