Τα σχέδια των ΗΠΑ για επίθεση εναντίον της Τεχεράνης

Τα σχέδια των ΗΠΑ για επίθεση εναντίον της Τεχεράνης

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σχέδια για επίθεση εναντίον του Ιράν ζήτησε τον Σεπτέμβριο ο Λευκός Οίκος από το Πεντάγωνο, με αφορμή τρεις όλμους που σιιτική οργάνωση εκτόξευσε εναντίον κενού χώρου στάθμευσης στην αμερικανική πρεσβεία της Βαγδάτης. Σε μια αλληλουχία γεγονότων που θυμίζει την περίοδο πριν από το 2003, όταν η κυβέρνηση Μπους/Τσέινι αναζητούσε αφορμές για επίθεση κατά του Ιράκ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον έχει βάλει στο στόχαστρο την Τεχεράνη.

«Πρώην αξιωματούχοι χαρακτήρισαν δυσάρεστο το γεγονός ότι το συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ζήτησε εναλλακτικές για βαθιά πλήγματα εις βάρος του Ιράν ως απάντηση σε επιθέσεις που προξένησαν λιγοστές ζημιές και κανέναν τραυματισμό», σημείωσε η εφημερίδα Wall Street Journal. Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου, μόλις μία ημέρα μετά το συμβάν, η τότε αναπληρώτρια σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μίρα Ρικαρντέλ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, ζητώντας εναλλακτικά σχέδια για επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράν και ιρανικών συμφερόντων στο Ιράκ και στη Συρία. Η Ρικαρντέλ περιέγραψε ως «πολεμική ενέργεια» την επίθεση εναντίον της πρεσβείας και είπε ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να απαντήσουν αποφασιστικά.

Οι New York Times σημειώνουν ότι το αίτημα ανησύχησε τον τότε υπουργό Αμυνας Τζέιμς Μάτις, ο οποίος υποστήριξε ότι η επίθεση από τους Ιρακινούς σιίτες ήταν ασήμαντη και οι ΗΠΑ δεν έπρεπε να αντιδράσουν. Ο Μάτις παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο, ενώ οι απειλές εναντίον του Ιράν από τον Μπόλτον και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συνεχίζονται. «Πρέπει να αντιπαρατεθούμε με τους Αγιατολάχ, όχι να τους χαϊδεύουμε», είπε ο Πομπέο την προηγούμενη εβδομάδα στο Κάιρο, ενώ στις 3 Ιανουαρίου είχε δηλώσει: «Δεν θα μείνουμε άπραγοι την ώρα που το καθεστώς απειλεί τη διεθνή ασφάλεια». Είχε προηγηθεί εκτόξευση δορυφόρων από το Ιράν. Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στους New York Times είπε ότι το Πεντάγωνο και οι μυστικές υπηρεσίες διαφωνούν με την ερμηνεία του Πομπέο περί απειλής από τις εκτοξεύσεις ιρανικών δορυφόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή