«Μεταμορφώνει» τους κολυμβητές σε… γοργόνες

«Μεταμορφώνει» τους κολυμβητές σε… γοργόνες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια πισίνα, στο Εσπου, κοντά στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, Ελσίνσκι, η Μάιγια Μοτόνεν διδάσκει σε ενηλίκους πώς να κολυμπούν σαν γοργόνες, σε ένα μάθημα που συνδυάζει τη φαντασία με την καλή σωματική κατάσταση.

Από τον Αύγουστο, περισσότεροι από 200 άνθρωποι, γυναίκες και άνδρες, παρακολουθούν το μάθημα της Μοτόνεν, η οποία παλαιότερα ήταν νηπιαγωγός. Σήμερα είναι η πρώτη επαγγελματίας δασκάλα κολύμβησης γοργόνων. «Πρόκειται για ένα παιδικό όνειρο που έχει υλοποιηθεί», δήλωσε η 28χρονη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Οταν ήμουν παιδί, πάντα ήθελα να γίνω γοργόνα ή δελφίνι. Αλλά πιστεύω ότι είναι ευκολότερο να γίνεις γοργόνα, γιατί τα πλάσματα αυτά είναι κατά το ήμισυ άνθρωποι».

Οι επίδοξες γοργόνες και γοργόνοι φορούν «ουρές» που συνδέουν ένα μονόν πτερύγιο, ενώ ύφασμα τούς καλύπτει από τη μέση και κάτω.

Οικοδόμος και τσιρλίντερ

«Στην πραγματικότητα είναι κάτι μαγικό», επισημαίνει ο οικοδόμος Μάρκους Παρβιάινεν, 29 ετών, περιγράφοντας πώς νιώθει βουτώντας με την καταπράσινη ουρά του, την οποία αγόρασε στο Διαδίκτυο έναντι 170 ευρώ. Ο Παρβιάινεν, στον οποίο αρέσει να κάνει και τον τσιρλίντερ, τόνισε ότι το νέο του χόμπι είναι θαυμάσιος τρόπος να διατηρηθεί σε καλή φυσική κατάσταση, αλλά αναγνώρισε ότι προκαλεί εντύπωση, όχι πάντα καλή, στους συναδέλφους του. «Ο κόσμος πιστεύει, ή μάλλον οι άνδρες πιστεύουν, ότι πρόκειται για ασχολία που είναι μόνο για κορίτσια και γυναίκες. Ωστόσο, εγώ διαφωνώ. Πρόκειται για χόμπι που απευθύνεται σε όλους, αρκεί, βέβαια, να αγαπάς την κολύμβηση», προσέθεσε ο νεαρός άνδρας.

Η Μοτόνεν, η ουρά της οποίας έχει χρώμα ροζ, διδάσκει στους μαθητές της με ποιο τρόπο να κουνούν το κορμί τους, από το κεφάλι μέχρι τα δάκτυλα των ποδιών, σαν «να είναι φίδια», όπως η ίδια περιγράφει την κίνηση, η οποία ακολουθείται από χτύπημα του πτερυγίου, όπως κάνουν τα δελφίνια, προκειμένου να προχωρήσουν μπροστά.

Οι πιο έμπειροι μαθητές, όπως ο Παρβιάινεν, εξασκούνται και σε διάφορα κόλπα, όπως είναι το χτύπημα της ουράς πάνω στην επιφάνεια του ύδατος, ενώ το κεφάλι παραμένει βουτηγμένο μέσα στο νερό. «Μία φορά το δοκίμασα και ήταν αρκετή για να εθιστώ. Νιώθω πραγματικά δυνατή μέσα στο νερό», επισημαίνει η Ανίκα Ιχάτσου, η οποία οδήγησε με το αυτοκίνητό της σε παγωμένους δρόμους επί 40 λεπτά από το σπίτι της στη Χιβίνκαα, προκειμένου να παρακολουθήσει το μάθημα.

Είναι βέβαιο ότι πολλοί λίγοι άνθρωποι θέλουν να πέσουν μέσα στο νερό, μέσα στον παγωμένο φινλανδικό χειμώνα, αλλά, όπως επισημαίνει η εκπαιδεύτρια Μοτόνεν, οι 180.000 λίμνες της Φινλανδίας είναι καλύτερες για να «μεταμορφωθεί» κανείς σε γοργόνα το καλοκαίρι συγκριτικά με τις παραλίες με τα αλμυρά ύδατα, τα οποία κάνουν την ουρά της να επιπλέει. «Διαθέτουμε πάρα πολλές λίμνες και έτσι είναι εύκολο το καλοκαίρι να κάνεις τη γοργόνα», κατέληξε η Μοτόνεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή