«Εκκλησία του Πούτιν» στη Σερβία

«Εκκλησία του Πούτιν» στη Σερβία

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΑΝΣΤΟΛ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διαθέτει ήδη ένα χωριό, ένα κέρινο ομοίωμα, ένα μπράντι από σύκο και πολλά καφενεία που φέρουν το όνομά του στη Σερβία. Τώρα, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψή του στη χώρα, αποκτά και μια εκκλησία. Με ένα ρωσικού τύπου χρυσό τρούλο, ο ναός σε ένα μικροσκοπικό χωριό της βορειοδυτικής Σερβίας είναι ακόμη υπό κατασκευή, αλλά έχει όνομα: είναι η εκκλησία του Πούτιν. Οι ντόπιοι λένε ότι ο ναός είναι ένδειξη θαυμασμού προς τον Πούτιν και τις αδερφικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που μοιράζονται κοινές σλαβικές ρίζες και τη χριστιανική ορθόδοξη θρησκεία.

Με τον Πούτιν να επισκέπτεται τη χώρα μέσα στην εβδομάδα, οι κάτοικοι του Μπανστόλ περιμένουν με αγωνία να διαπιστώσουν αν ο Ρώσος ηγέτης θα επισκεφθεί την εκκλησία. «Αυτός ο ναός έχει αποκτήσει το ανεπίσημο όνομα “εκκλησία του Πούτιν” επειδή ο Πούτιν είναι το σύμβολο της νέας Ρωσίας, στην οποία έχουν αρχίσει εκ νέου να πιστεύουν οι Σέρβοι», εξηγεί ο τοπικός αξιωματούχος Μπράνκο Σιμόνοβιτς, που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την κατασκευή της. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκκλησία σχεδιάστηκε σκόπιμα στα πρότυπα των ρωσικών ναών, αφού οι σερβικές εκκλησίες έχουν άλλου είδους τρούλους, προκειμένου να καταστεί σαφές στους Σέρβους ότι «πάντα στρεφόμαστε στη Ρωσία για υποστήριξη, ειδικά λόγω της θρησκείας». Οι παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας αναθερμάνθηκαν πρόσφατα αφότου ο Πούτιν ενίσχυσε τις προσπάθειές του να αποκαταστήσει την επιρροή της Μόσχας σε πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. 

Τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή έχουν σχέση με τη στρατηγική θέση της μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Από τους οκτώ γείτονες της Σερβίας, πέντε είναι μέλη του ΝΑΤΟ, τέσσερις της Ε.Ε. και δύο ακόμη εργάζονται για την ένταξή τους. Η Σερβία έχει αποδειχθεί ο πιστός σύμμαχος της Ρωσίας, ακόμη και τώρα που η χώρα επιζητεί τη συμμετοχή στην Ε.Ε. Το Βελιγράδι έχει αρνηθεί να συμπαραταχθεί με τη Δύση στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω Ουκρανίας και έχει υποσχεθεί ότι θα παραμείνει εκτός ΝΑΤΟ. Αναλυτές θεωρούν ότι οι στενές σχέσεις μεταξύ των δύο εκκλησιών, Σερβίας και Ρωσίας, έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της ρωσικής επιρροής στις τάξεις των Σέρβων αφότου κατέρρευσε η ιστορική συμμαχία την εποχή της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, όταν ο κομμουνιστής ηγέτης της χώρας Τίτο την οδήγησε μακριά από την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ενωση για να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Δύση.

Σήμερα, πλανόδιοι έμποροι πωλούν μπλουζάκια με τη φωτογραφία του Πούτιν και ανοικτά φιλορώσοι υπουργοί περιλαμβάνονται στη σερβική κυβέρνηση. Οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι Σέρβοι πιστεύουν πως η Ρωσία είναι ο σημαντικότερος σύμμαχός τους και οικονομικός χορηγός τους παρά τη σαφώς μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η βαλκανική χώρα από τη Δύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή