Ουγγαρία: Ερευνες στον βυθό του Δούναβη για λείψανα θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Ουγγαρία: Ερευνες στον βυθό του Δούναβη για λείψανα θυμάτων του Ολοκαυτώματος

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έρευνες στον βυθό του Δούναβη, στη Βουδαπέστη, ξεκίνησαν μέλη της ισραηλινής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ΖΑΚΑ, με σκοπό την εύρεση των λειψάνων των θυμάτων του Ολοκαυτώματος που δολοφονήθηκαν στις όχθες του ποταμού τα έτη 1944-45 από ντόπιους συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ινστιτούτο Γιαντ Βασέμ, το οποίο ασχολείται επιστημονικά με την έρευνα για την ιστορία του Ολοκαυτώματος, περίπου 565.000 Ούγγροι Έβραιοι έχασαν τη ζωή τους στο πλαίσιο των ναζιστικών εκκαθαρίσεων του εβραϊκού πληθυσμού της Ευρώπης, με τους περισσότερους να άφηνουν την τελευταία τους πνοή στο στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς το τρίμηνο Μαΐου-Ιουλίου 1944.

Η εφαρμογή της Τελικής Λύσης στην Ουγγαρία ήρθε την τελευταία χρονιά του πολέμου στην Ευρώπη, όταν το Τρίτο Ράιχ εισέβαλε στη χώρα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη νομιμοποίηση του ναζιστικού κόμματος Arrow Cross, το οποίο τόσο τους πρώτους μήνες της γερμανικής κατοχής όσο και την περίοδο της εξουσίας του (Οκτώβριος 1944 – Ιανουάριος 1945), συνεργάστηκε ανοιχτά με τις κατοχικές δυνάμεις στη δολοφονία χιλιάδων Ούγγρων Εβραίων.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ, Άριε Ντέρι, ο οποίος μετέβη στην ουγγρική πρωτεύουσα, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Ούγγρος ομόλογος του, Σάντορ Πίντερ, δέχθηκε να παράσχει στα μέλη της οργάνωσης τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διεξαγωγή των ερευνών. Οι έρευνες από την ομάδα ξεκίνησαν την Τρίτη με τη χρήση ενός ηχοεντοπιστικού συστήματος σόναρ και είχαν ως σημείο εκκίνησης τον βυθό κάτω από μία γέφυρα του ποταμού, όπου είχαν βρεθεί κάποια λείψανα πριν από μερικά χρόνια.

Η ομάδα των δυτών που έχει αναλάβει τις έρευνες θα ενισχυθεί σημαντικά στα τέλη Φεβρουαρίου, με σκοπό να ανακτηθούν όσα περισσότερα λείψανα είναι δυνατό από τον βυθό του ποταμού. Το κόστος της επιχείρησης υπολογίζεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή