Κομισιόν: Ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit αυξήθηκε μετά την αποψινή ψηφοφορία

Κομισιόν: Ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit αυξήθηκε μετά την αποψινή ψηφοφορία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ένα άτακτο (ή σκληρό) Brexit προειδοποίησε απόψε η Κομισιούν τους Βρετανούς, μετά την ιστορική, βαριά ήττα της Τερέζα Μέι και την καταψήφιση της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το βρετανικό κοινοβούλιο. 

Οι Βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν με 432 ψήφους το σχέδιο της συμφωνίας, ενώ 202 ψήφισαν υπέρ και τώρα η χώρα βρίσκεται σε θολά νερά καθώς – όπως υπογράμμισε η βρετανίδα πρωθυπουργός – δεν υπάρχει εναλλακτική συμφωνία. 

«Ο κίνδυνος μιας ανώμαλης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε με την αποψινή ψηφοφορία. Παρόλο που δεν θέλουμε να συμβεί αυτό, θα συνεχίσουμε το έργο μας για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

«Όσον αφορά την ΕΕ, συνεχίζεται η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας απόσυρσης. Καλώ το Ηνωμένο Βασίλειο να διευκρινίσει τις προθέσεις του το συντομότερο δυνατό. Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει» καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η μοναδική θετική λύση, μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο, είναι να παραμείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αν είναι αδύνατον να υπάρξει συμφωνία, και κανείς δεν θέλει να μην υπάρξει συμφωνία, τότε ποιος θα έχει τελικά το θάρρος να πει ποια είναι η μοναδική θετική λύση;» έγραψε ο Τουσκ στο Twitter.

Σε δήλωσή του, μετά από συνομιλίες με τις 27 πρωτεύουσες, ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι «η ΕΕ των '27' θα παραμείνει ενωμένη και υπεύθυνη, όπως ήταν σε όλη τη διαδικασία» και θα συνεχίσει την προετοιμασία της για όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένης της μη συμφωνίας. 

«Θα συνεχίσουμε τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας της ΕΕ με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συμφωνία αυτή είναι και παραμένει ο καλύτερος και μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», καταλήγει ο εκπρόσωπος του Ντ. Τουσκ. 

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς διαμήνυσε απόψε ότι η συμφωνία μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών για το Brexit δεν επιδέχεται επαναδιαπραγμάτευσης. «Λυπάμαι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης», έγραψε στο Twitter.

Οι δραματικές εξελίξεις στη Βρετανία θα συζητηθούν πλέον το πρωί της Τετάρτης σε ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επέστρεψε νωρίτερα από το προγραμματισμένο στις Βρυξέλλες, από το Στρασβούργο όπου βρισκόταν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή