ΥΠΕΞ Γερμανίας: Να σταματήσει η Βρετανία να «παίζει παιχνίδια»

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Να σταματήσει η Βρετανία να «παίζει παιχνίδια»

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας υπογράμμισε ότι δεν έχει απομείνει πολύς χρόνος για να βρεθεί λύση όσον αφορά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι «τέλειωσε η ώρα για παιχνίδια».

Ο Μάας τόνισε σε δηλώσεις του στο Deutschlandfunk ότι μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, χρειάζεται να διεξαχθούν νέες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι θα πρέπει σε τελευταία ανάλυση να συζητηθεί ξανά ο μηχανισμός ασφαλείας, το λεγόμενο backstop, που αφορά τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

«Θέλουμε να αποφύγουμε τη δημιουργία συνόρων στα οποία θα γίνονται τελωνειακοί έλεγχοι σε κάθε περίπτωση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αναβληθεί η ημερομηνία που έχει προγραμματιστεί να γίνει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο Μάας διαβεβαίωσε ότι εάν υποβληθεί τέτοιο αίτημα, θα συζητηθεί εποικοδομητικά.

Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι η ΕΕ συνεχίζει να τηρεί ενιαία στάση ως προς τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε με το ΗΒ.

«Η ουσία της συμφωνίας δεν είναι διαπραγματεύσιμη», είπε και πρόσθεσε ότι εάν η Βρετανία υποβάλει νέες προτάσεις, οι 27 θα πρέπει να συζητήσουν τις δυνητικές τους επιπτώσεις.

Για τον Αλτμάιερ, αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι να αποφευχθεί ένα μη συντεταγμένο Μπρέξιτ: «Δεν υπάρχει κανείς στις Βρυξέλλες ή στο Λονδίνο που να θέλει χάος», εξήγησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή