Συρία: Nεκροί Αμερικανοί από επίθεση τζιχαντιστή

Συρία: Nεκροί Αμερικανοί από επίθεση τζιχαντιστή

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Πέντε Αμερικανοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων ήταν μεταξύ των 20 που σκοτώθηκαν, χθες, κατά τη διάρκεια περιπόλου από έκρηξη στην πόλη Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε πάντως ότι δεν θα επηρεαστεί η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία. Η επίθεση είναι η φονικότερη με θύματα μέλη των αμερικανικών δυνάμεων από το 2015, όταν αναπτύχθηκαν στη χώρα.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε ότι βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά του σε μικρή απόσταση από την περίπολο. Στο μεταξύ, με τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στη βόρεια Συρία συμφωνεί η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κουρδική οργάνωση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), καλώντας για την προσφορά διεθνών εγγυήσεων σχετικά με την προστασία όλων των εθνικοτήτων και θρησκευμάτων. Η δήλωση αυτή των SDF πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αφότου ο Ερντογάν ανακοίνωσε την πρόθεσή του για θέσπιση «ασφαλούς ζώνης» πλάτους 32 χλμ. στη βόρεια Συρία, ζητώντας την οικονομική και επιχειρησιακή βοήθεια των ΗΠΑ για τη δημιουργία της. Στελέχη της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG – στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης SDF, εκφράζουν, όμως, την ανησυχία τους για τα τουρκικά σχέδια εισβολής στην περιοχή του Μανμπίτζ στη βόρεια Συρία, μόλις οι δυνάμεις των ΗΠΑ αποσυρθούν από αυτή. Οι απειλές του Τραμπ στις αρχές της εβδομάδας, όμως, με τις δηλώσεις του ότι κάθε μονομερής ενέργεια της Αγκυρας στη βόρεια Συρία θα οδηγήσει σε «οικονομική καταστροφή» της Τουρκίας, μοιάζουν να έχουν καθησυχάσει εν μέρει τους Κούρδους.

Τις απειλές του Ισραήλ κατά της στρατιωτικής παρουσίας του Ιράν στη Συρία αψήφησε χθες ο επικεφαλής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, υποστράτηγος Μοχάμεντ Αλί Τζαφαρί, υπογραμμίζοντας ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία θα διατηρήσει όλους τους αμυντικούς συμβούλους της στη χώρα», για να χαρακτηρίσει «αστειότητες» τις απειλές του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να πλήττει ιρανικούς στόχους στη Συρία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή