Μέσω Κροατίας, πρόσφυγες, μετανάστες στη Βόρεια Ευρώπη

Μέσω Κροατίας, πρόσφυγες, μετανάστες στη Βόρεια Ευρώπη

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Οι Αρχές της Ισπανίας διέσωσαν 472 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νερά της Μεσογείου το τελευταίο διήμερο, ενώ οι Αρχές της Κροατίας διέσωσαν εννέα ενηλίκους και έξι παιδιά που είχαν εγκλωβιστεί σε βαθύ χιόνι αφότου πέρασαν στη χώρα από τα βουνά της Βοσνίας.

«Ηταν εμφανές ότι οι πρόσφυγες υπέφεραν από υποθερμία» ανακοίνωσαν οι Αρχές της Κροατίας. Αστυνομικοί μετέφεραν τις γυναίκες και τα παιδιά στα χέρια μέσα από το χιόνι σε ασθενοφόρα και αστυνομικά οχήματα. Καθώς οι οδοί νόμιμης μετανάστευσης παραμένουν κλειστές, οι διαδρομές μέσα από τα βουνά Πλιεσεβίτσα ακολουθούνται από πρόσφυγες και μετανάστες που κατευθύνονται προς τη Βόρεια Ευρώπη μέσω Κροατίας.

Στην προσπάθειά τους να ακολουθήσουν την άλλη οδό, τη θαλάσσια διάσχιση με κατεύθυνση την Ισπανία, 17 άτομα χρησιμοποίησαν χθες φουσκωτές βάρκες τύπου παιδικού παιχνιδιού. Οι 17 περιλαμβάνονται στους 124 που διέσωσε η ισπανική ακτοφυλακή στα στενά του Γιβραλτάρ.

Αλλοι 331 διασώθηκαν σε θαλάσσιες περιοχές ανατολικά του Γιβραλτάρ. Δύο από τους διασωθέντες διέτρεχαν κίνδυνο θανάτου λόγω υποθερμίας και απομακρύνθηκαν από τα σκάφη διάσωσης με ελικόπτερα.

Δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι πνίγηκαν στις προσπάθειες διάσχισης, αν και οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ για το 2018 κάνουν λόγο για 2.262 πνιγμούς σε προσπάθειες διάσχισης της Μεσογείου. Οι απόπειρες διάσχισης της Μεσογείου με κατεύθυνση την Ευρώπη το 2018 ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα της πενταετίας.

Σημείωσαν, ωστόσο, απότομη άνοδο στην Ισπανία, η κυβέρνηση της οποίας αντέδρασε, στις αρχές της χρονιάς, με την τοποθέτηση γραφειοκρατικών εμποδίων στον απόπλου του πλοίου διάσωσης της οργάνωσης «Open Arms».

Το καράβι βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Βαρκελώνης, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ υποστηρίζει γενικόλογα ότι η πολιτική της χώρας γύρω από τη μετανάστευση καθοδηγείται από τις αρχές του ανθρωπισμού αλλά και της ασφάλειας.

Περίπου δύο εβδομάδες πριν από την απαγόρευση, η ισπανική κυβέρνηση είχε ανοίξει το λιμάνι Αλχεθίρας για την αποβίβαση των 311 ανθρώπων που είχε διασώσει το «Open Arms» από τα ύδατα της Λιβύης. Η ανακοίνωση ότι το καράβι θα μείνει στη Βαρκελώνη εορτάστηκε ως νίκη από την ιταλική αντιμεταναστευτική δεξιά του Ματέο Σαλβίνι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή