Απέλαση Ολλανδής δημοσιογράφου από την Τουρκία

Απέλαση Ολλανδής δημοσιογράφου από την Τουρκία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τη δημοσιογράφο της ολλανδικής οικονομικής εφημερίδας Financieele Dagblad, Ανς Μπέρσμα, απέλασε χθες η Τουρκία, κατηγορώντας την για σχέσεις με την οργάνωση Μέτωπο Νούσρα, παραφυάδα της Αλ Κάιντα στη Συρία. Την απέλαση της Μπέρσμα καταδίκασε η εφημερίδα, αποκαλώντας την πρωτοβουλία της τουρκικής κυβέρνησης «κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου».

Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η τουρκική προεδρία επεσήμανε ότι η Μπέρσμα απελάθηκε για λόγους ασφαλείας και όχι για το δημοσιογραφικό της έργο. Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ολλανδή δημοσιογράφος ήταν ύποπτη για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις και συγκεκριμένα με το Μέτωπο Νούσρα. Οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας έλαβαν στοιχεία από την ολλανδική αστυνομία, που αποδείκνυαν τους παραπάνω ισχυρισμούς, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες της Χάγης φέρονται να κατέθεσαν αίτημα παρακολούθησης των κινήσεων της Μπέρσμα στις τουρκικές αρχές.

Τους ισχυρισμούς των τουρκικών αρχών διέψευσε η εφημερίδα Financieele Dagblad. «Η Ανς επιτελούσε τα καθήκοντά της με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό. Είναι πραγματικά θλιβερό να βλέπουμε ότι η Τουρκία δεν επιτρέπει σε δημοσιογράφους να κάνουν ανενόχλητοι τη δουλειά τους», έγραψε ο διευθυντής της Financieele Dagblad, Γιαν Μπόνιερ.

Η Μπέρσμα είχε επισκεφθεί γραφείο της υπηρεσίας αλλοδαπών της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη, όταν συνελήφθη από την κρατική ασφάλεια. «Και ξαφνικά βρέθηκα να κάθομαι σε ένα αεροπλάνο με προορισμό την Ολλανδία. Κηρύχθηκα ανεπιθύμητη από την Τουρκία», έγραψε η Μπέρσμα στο Twitter.

Τα άρθρα της

Η Ολλανδή δημοσιογράφος ξεκίνησε να εργάζεται ως ανταποκρίτρια στην Τουρκία το 2017. Τα πρόσφατα άρθρα της για τη Financieele Dagblad περιελάμβαναν ρεπορτάζ για τον πληθωρισμό στην Τουρκία και το «Νέο Αεροδρόμιο» της Κωνσταντινούπολης, καθώς και ανάλυση, στην οποία η συντάκτρια υποστήριζε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν εκμεταλλεύθηκε τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου, για να ενισχύσει το διεθνές κύρος του.

Η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε «πρωταθλήτρια» της φυλάκισης δημοσιογράφων, με περισσότερους από 68 δημοσιογράφους να βρίσκονται στις φυλακές. Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατέταξε την Τουρκία στην 157η θέση του Καταλόγου Ελευθερίας του Τύπου, επί συνόλου 180 χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή