Η Μέι αναζητεί plan B, χωρίς υποχωρήσεις

Η Μέι αναζητεί plan B, χωρίς υποχωρήσεις

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε αναζήτηση νέας συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., που θα μπορούσε να υπερψηφιστεί από τη βρετανική Βουλή, βρίσκεται από χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία συναντήθηκε με τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων πλην των Εργατικών. Ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν χαρακτηρίζει «παρωδία» τις προσπάθειες για εξεύρεση διακομματικής συναίνεσης και αρνείται να συζητήσει αν δεν φύγει από το τραπέζι η «απαράδεκτη» προοπτική ενός άτακτου Brexit.

H Τερέζα Μέι, από την άλλη πλευρά, αρνείται να βγάλει το άτακτο Brexit από τη συζήτηση, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι στο χέρι της κυβέρνησης να αποκλείσει την έξοδο χωρίς συμφωνία». Η Μέι υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση θα γίνουν σε εποικοδομητικό κλίμα, επιμένοντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι θα τηρήσει «τις αρχές της» γύρω από το Brexit, δηλαδή δεν θα μεταθέσει τις κόκκινες γραμμές της. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει την τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε., μια θέση γύρω από την οποία θα μπορούσε, ωστόσο, να σχηματιστεί πλειοψηφία. «Η πρωθυπουργός είναι απολύτως σαφής ότι για να τιμήσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, πρέπει να έχουμε ανεξάρτητη εμπορική πολιτική», είπε ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού. Τα μέλη τελωνειακής ένωσης δεν μπορούν να κλείσουν τις δικές τους εμπορικές συμφωνίες.

Επιτελείς της Ντάουνινγκ Στριτ έδωσαν στους βουλευτές της αντιπολίτευσης έγγραφο με το οποίο περιγράφουν τις διαδικασίες προκήρυξης νέου δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το οποίο η προετοιμασία θα χρειαστεί 12 μήνες. Πολλοί βουλευτές αμφισβήτησαν το χρονοδιάγραμμα αυτό, θεωρώντας ότι αν η κυβέρνηση το επιθυμεί, το δημοψήφισμα μπορεί να επισπευσθεί.

Κάτι τέτοιο θα παρέτεινε την αβεβαιότητα, αναπτερώνοντας ωστόσο τις ελπίδες των οπαδών της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov μεταξύ 1.000 ψηφοφόρων, που παρουσιάστηκε από τους οπαδούς της παραμονής στην Ε.Ε., το Brexit μπορεί να αντιστραφεί. Στη δημοσκόπηση αυτή, το 56% απάντησε ότι θα προτιμούσε να παραμείνει η Βρετανία στην Ε.Ε. και το 44% ότι θα προτιμούσε να αποχωρήσει. Στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, υπέρ της αποχώρησης ψήφισαν 17,4 εκατ. ψηφοφόροι (ποσοστό 51,9%), ενώ υπέρ της παραμονής 16,1 εκατ. ψηφοφόροι, δηλαδή ποσοστό 48,1%.

Δεν θα πάει στο Νταβός

H έκτακτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της εξόδου (29 Μαρτίου) υποχρέωσε τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Μέι να ακυρώσει το ταξίδι της στο οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή