Ενα απρόσμενο δώρο στον Βλαντιμίρ Πούτιν

Ενα απρόσμενο δώρο στον Βλαντιμίρ Πούτιν

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εξασθένηση του ΝΑΤΟ επιθυμεί διακαώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ την προοπτική αυτή ενισχύει η παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης αποκαλύπτουν ότι κατά τη διάρκεια του 2018 ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε επανειλημμένως σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι θα ήθελε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Ακόμη και η συζήτηση περί αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ αποτελεί δώρο για τον Ρώσο πρόεδρο», λέει ο πρώην στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, όμως, έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκδηλώσει την πρόθεσή του να υπαναχωρήσει μονομερώς από αμυντικές και οικονομικές συμμαχίες, από τη συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα μέχρι και το εμπορικό σύμφωνο Ασίας – Ειρηνικού. Ο Τραμπ αμφισβήτησε την αξία της στρατιωτικής συμμαχίας των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, ενώ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Αγνοώντας το διπλωματικό πρωτόκολλο, έχει εκφράσει τα παράπονά του για την ολιγωρία Ευρωπαίων εταίρων του ΝΑΤΟ να εκπληρώσουν τις χρηματοδοτικές τους υποχρεώσεις απέναντι στη Συμμαχία. Σε σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, ο Τραμπ εξέφρασε την οργή του για την άρνηση των Ευρωπαίων ηγετών να δεσμευθούν εκείνη τη στιγμή για αύξηση των αμυντικών δαπανών τους, παρά τις εξηγήσεις του γ.γ. Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι τις αμυντικές δαπάνες καθορίζουν τα Κοινοβούλια των κρατών–μελών της Συμμαχίας. Ο σκεπτικισμός του προέδρου Τραμπ απέναντι στο ΝΑΤΟ μοιάζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της κοσμοθεωρίας του, μαζί με τη δηλωμένη πρόθεσή του να δεσμεύσει τα αποθέματα ιρακινού πετρελαίου προς όφελος των ΗΠΑ. Παρότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τού υπενθυμίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, ο πρόεδρος επανέρχεται στο θέμα κάθε λίγους μήνες. Την ίδια εμμονή εμφανίζει και για το ΝΑΤΟ. Η δημοτικότητα της Συμμαχίας συνεχίζει, βέβαια, να είναι υψηλή μεταξύ του αμερικανικού κοινού. Το θέμα της θέσης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ έχει μετατραπεί σε κομματικό ζήτημα, με τους Δημοκρατικούς να εκδηλώνουν τον ενθουσιασμό τους για τον ρόλο της Συμμαχίας και τους Ρεπουμπλικανούς να υποστηρίζουν τη συρρίκνωση της αμερικανικής επιρροής σε αυτήν. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η παρουσία του παραιτηθέντος υπουργού Αμυνας Τζέιμς Μάτις λειτουργούσε καθησυχαστικά μεταξύ των συμμάχων, ενώ η αποχώρησή του μοιάζει να προμηνύει τη σταδιακή αποστασιοποίηση των ΗΠΑ από τη Συμμαχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή