Απαγωγή-σοκ δεκατριάχρονης

Απαγωγή-σοκ δεκατριάχρονης

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα άρχισαν από μία τυχαία συνάντηση. Τη στιγμή που ο Τζέικ Πάτερσον εντόπισε ένα 13χρονο κορίτσι, ενώ επιβιβαζόταν στο σχολικό του λεωφορείο το περασμένο φθινόπωρο, «γνώριζε ότι αυτό ήταν το κορίτσι που θα έπαιρνε» αναφέρουν οι αστυνομικοί του Ουισκόνσιν στη δικογραφία. Τις ημέρες που ακολούθησαν, ο 21χρονος Πάτερσον χαρτογράφησε το σενάριο της απαγωγής της Τζέιμ Κλος, μιας μαθήτριας του γυμνασίου που δεν είχε συναντήσει ποτέ πριν. Πήρε μία καραμπίνα από τον πατέρα του, έβγαλε τις πινακίδες κυκλοφορίας από το αυτοκίνητό του και αγόρασε μία μάσκα. Ξύρισε το κεφάλι του και το πρόσωπό του, έτσι ώστε να μην αφήσει «ίχνη» και καθάρισε με προσοχή τις σφαίρες. Δύο φορές οδήγησε μέχρι το σπίτι της Τζέιμ, στη μικρή πόλη Μπάρον, αλλά είδε αυτοκίνητα απέξω ή ανθρώπους ξύπνιους στο εσωτερικό, όπως αναφέρει η έκθεση.

Ετσι, ένα βράδυ του Οκτωβρίου, ο Πάτερσον στάθμευσε έξω από το σπίτι των Κλος, ανθρώπων που δεν είχε συναντήσει ποτέ του, και σκότωσε τον πατέρα της Τζέιμ, Τζέιμς Κλος με έναν πυροβολισμό. Στη συνέχεια εισέβαλε στο λουτρό, όπου είχαν κρυφτεί η Τζέιμ και η μητέρα της Ντενίζ. Διέταξε την Ντενίζ να κλείσει το στόμα της κόρης της με ταινία και στη συνέχεια τη σκότωσε. Μετά έδεσε το κορίτσι και το ανάγκασε να μπει στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του.

Ψυχρός και αδιάφορος

Οι λεπτομέρειες της απαγωγής και της αιχμαλωσίας περιγράφονται λεπτομερώς στη δικογραφία, ενώ ο Πάτερσον πλέον διώκεται για την απαγωγή και τους φόνους – ένα σενάριο φρίκης το οποίο είχε σχεδιαστεί στην εντέλεια. Τα δικαστικά έγγραφα διηγούνται την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού που αναγκάστηκε να περάσει τρεις μήνες κλειδαμπαρωμένο στο σπίτι ενός ξένου, αφού είχε γίνει μάρτυρας του φόνου των γονιών της. Πρόκειται για μία κατάσταση που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι εξαιρετικά σπάνια: στοχευμένη επίθεση σε παιδί από έναν εντελώς άγνωστο.

Ο Πάτερσον, ο οποίος κρατείται και η εγγύηση έχει οριστεί στα πέντε εκατομμύρια δολάρια, δεν ανέφερε κατά πόσον είναι αθώος ή ένοχος στη σύντομη εμφάνισή του ενώπιον των δικαστικών αρχών τη Δευτέρα. Ωστόσο, οι αστυνομικοί ανέφεραν ότι έχει ομολογήσει και τους έχει αποκαλύψει τις λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό της απαγωγής. Φορώντας μία πορτοκαλιά φόρμα, παρουσιάστηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο δικαστήριο από τη φυλακή του Μπάρον και απάντησε με όχι και ναι στις ερωτήσεις του δικαστή. Ο Πάτερσον, ο οποίος φοράει γυαλιά και φαίνεται να έχει αρχές φαλάκρας, δεν έδειξε κανένα συναίσθημα κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του. Αρκετές φορές χασμουριόταν ή έξυνε το πιγούνι του.

Οι ισχυρισμοί του προκάλεσαν οργή στο Μπάρον, όπου οι ντόπιοι αναζητούσαν εναγωνίως επί ολόκληρες εβδομάδες την Τζέιμ, καθώς δεκάδες αστυνομικοί κατέφθαναν στη μικρή πόλη ακολουθώντας μαρτυρίες και θεάσεις που δεν οδηγούσαν πουθενά. Οι κάτοικοι δεν κρύβουν τη χαρά τους που η μικρή κατάφερε να δραπετεύσει από τον απαγωγέα της την περασμένη εβδομάδα. Από εκείνη τη στιγμή μένει με μέλη της οικογένειάς της που ανήρτησαν μία φωτογραφία της, στην οποία φαίνεται να χαμογελάει αγκαλιάζοντας τη σκυλίτσα της Μόλι.

Ωστόσο, δεν μπορούν να κρύψουν την έκπληξή τους για τις περιγραφές των αστυνομικών σχετικά με το τι συνέβη, το πόσο τυχαία ήταν όλα, αλλά και τον τρομακτικό σχεδιασμό της επίθεσης.

Πολλοί γονείς πλέον, αμφισβητούν την ασφάλεια των σχολικών λεωφορείων και διερωτώνται ανοικτά ποιο άλλο πράγμα θα μπορούσε να μην είναι πλέον ασφαλές.

Ο Πάτερσον κράτησε την Τζέιμ επί 88 ημέρες στο απομονωμένο σε ένα δάσος σπίτι του και την εξανάγκαζε να κρύβεται κάτω από το κρεβάτι όποτε έφευγε ή είχε επισκέπτες. Πολλές φορές παρέμενε ακίνητη, χωρίς φαγητό, νερό ή τουαλέτα για διαστήματα που έφταναν τις δώδεκα ώρες. Την περασμένη Πέμπτη της είπε ότι θα λείπει για ώρες. Το κορίτσι κατάφερε να βγει και έτρεξε στον δρόμο. Εκεί συνάντησε μία γυναίκα που έβγαζε βόλτα τον σκύλο της, η οποία τη βοήθησε. Λίγη ώρα αργότερα, αστυνομικοί συνέλαβαν τον Πάτερσον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή