Συρία: Ισραηλινά πλήγματα εναντίον ιρανικών στόχων κοντά στη Δαμασκό

Συρία: Ισραηλινά πλήγματα εναντίον ιρανικών στόχων κοντά στη Δαμασκό

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ίρανικους στόχους γύρω από τη Δαμασκό έπληξε ο ισραηλινός στρατός κατά τη διάρκεια της νύχτας, χτυπώντας από αέρος θέσεις της επίλεκτης δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, Κουντς (Quds), καθώς και θέσεις της συριακής αεράμυνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συριακού στρατού, τα περισσότερα ισραηλινά βλήματα αποκρούστηκαν επιτυχώς από τα αντιαεροπορικά πυρά της συριακής αεράμυνας. Εντούτοις, από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον έντεκα κυβερνητικοί μαχητές, μεταξύ των οποίων και τέσσερις Σύροι στρατιώτες.

Αφορμή για την επίθεση υπήρξε η εκτόξευση μίας ρουκέτας από τη δύναμη των Κουντς, η οποία είναι επιφορτισμένη με επιχειρήσεις μακριά από την ιρανική επικράτεια, εναντίον ενός χιονοδρομικού θερέτρου στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψωμάτα του Γκολάν την Κυριακή, όπως ανακοίνωσε επισήμως ο ισραηλινός στρατός.

Το σενάριο μίας ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν «σιγοβράζει» καθ' όλη τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, με την Τεχεράνη να αποτελεί τον κυριότερο και πιο ενεργό σύμμαχο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, έχοντας στείλει σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα.

Αψιμαχίες μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, καθώς και της σιιτικής πολιτοφυλακής του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, συμβαίνουν με σταθερή συχνότητα τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του συριακού εμφυλίου, καθώς οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν να απομακρύνουν από τα σύνορα της χώρας τις δυνάμεις που θεωρούν ως τη μεγαλύτερη «απειλή» για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) σπάνια παραδέχονται ανοιχτά την πραγματοποίηση επιχειρήσεων στο εσωτερικό της Συρίας, ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ανακοίνωσαν με ξεκάθαρο τρόπο την επιχείρηση εναντίον των Κουντς με μία κοινοποίηση στο Twitter. 

Οι στόχοι που χτυπήθηκαν ήταν ένα ιρανικό κέντρο εκπαίδευσης, ένα κτίριο των ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών, μία τοποθεσία κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού και μερικές αποθήκες πυρομαχικών. Επιπλέον, από τα ισραηλινά πυρά επλήγησαν και αρκετές θέσεις της αεράμυνας του συριακού στρατού, η οποία έβαλε εναντίον των ισραηλινών βομβαρδιστικών.

Νετανιάχου: Χτυπάμε οποιονδήποτε προσπαθεί να μας πλήξει

«Επιχειρούμε τόσο εναντίον του Ιράν όσο και εναντίον των συριακών δυνάμεων που ενθαρρύνουν την ιρανική επιθετικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, τονίζοντας ότι το Ισραήλ «θα χτυπήσει οποιονδήποτε προσπαθεί να το πλήξει». «Οποιοσδήποτε απειλεί να μας εξαφανίσει, φέρει την πλήρη ευθύνη», προσέθεσε, υπογραμμίζοντας ότι τα χτυπήματα εναντίον της ιρανικής παρουσίας στη Συρία αποτελούν σταθερή πολιτική του Ισραήλ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε ακόμη παραδεχτεί ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έπληξαν μία κρυφή αποθήκη με οπλισμό του ιρανικού στρατού, η οποία προσέφερε βοήθεια ζωτικής σημασίας στις συριακές καθεστωτικές δυνάμεις.

Τέλος, μιλώντας ενώπιον του υπουργικού του συμβουλίου, ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια εναντίον της ιρανικής παρουσίας στη Συρία, με σκοπό να περιορίσει ουσιαστικά την επιρροή της.

Ιράν: Ανυπομονησία για την εξαφάνιση από προσώπου γης του Ισραήλ

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη δεν έμεινε σιωπηλή απέναντι στην ισραηλινή επίθεση, με τον επικεφαλής της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας να δηλώνει ότι το Ιράν ανυπομονεί να πολεμήσει εναντίον του Ισραήλ και να το εξολοθρεύσει ολοκληρωτικά, σύμφωνα με μία κρατική ειδησεογραφική ιστοσελίδα της χώρας.

«Οι νέοι άνθρωποι στην πολεμική αεροπορία είναι απολύτως έτοιμοι και ανυπόμονοι να αντιμετωπίσουν το σιωνιστικό καθεστώς και να το εξαφανίσουν από τη Γη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή