Στάση εθνοφρουρών κατέπνιξε η κυβέρνηση του Καράκας

Στάση εθνοφρουρών κατέπνιξε η κυβέρνηση του Καράκας

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Στάση από μέλη μονάδας της εθνικής φρουράς σε υποβαθμισμένη συνοικία του Καράκας φέρεται να αντιμετώπισαν με επιτυχία οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Η εξέγερση πυροδότησε διαδηλώσεις στη συνοικία, με την αστυνομία να απαντά με ρίψεις δακρυγόνων, λίγα χιλιόμετρα από το προεδρικό μέγαρο της χώρας.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή τους, οι ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι οι υπεύθυνοι της στάσης συνελήφθησαν. «Οι προδοτικές αυτές πράξεις υποκινήθηκαν από σκιώδη συμφέροντα που σχετίζονται με την άκρα Δεξιά», ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού. Η στάση ξεκίνησε τα ξημερώματα, όταν μικρή ομάδα εθνοφρουρών έθεσε υπό κράτηση λοχαγό της αστυνομίας στο δυτικό Καράκας, προτού καταλάβει δύο φορτηγά για να μεταβεί στη φτωχογειτονιά Πετάρε, 3 χλμ. από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες. Ισχυρές δυνάμεις της εθνοφρουράς περικύκλωσαν το αστυνομικό τμήμα του Πετάρες και συνέλαβαν τους στασιαστές λίγες ώρες αργότερα.

Αμέσως μετά την εκδήλωση της στάσης, οι εθνοφρουροί στασιαστές, που δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ανάρτησαν βίντεο στο YouTube καλώντας τους κατοίκους να ταχθούν στο πλευρό τους. Στη γειτονική συνοικία Κοτίζα, λιγοστοί κάτοικοι βγήκαν στα μπαλκόνια χτυπώντας κατσαρόλες και πετώντας πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση του προέδρου Μαδούρο.

Ο Νικολάς Μαδούρο αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις, λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του για δεύτερη εξαετή θητεία. Οι ΗΠΑ και δεκάδες δυτικές και άλλες κυβερνήσεις χαρακτηρίζουν δικτατορική την κυβέρνηση Μαδούρο, αρνούμενες να αναγνωρίσουν τις εκλογές που τον ανέδειξαν εκ νέου στην εξουσία. Ο πρόεδρος συνεχίζει, όμως, να έχει την εμπιστοσύνη των ανώτατων κλιμακίων του στρατεύματος, ενώ ο στρατός έχει ήδη αντιμετωπίσει πολλές, μικρής κλίμακας, στάσεις.

Σε χθεσινό μήνυμά του στο Twitter, ο υπουργός Αμυνας, Βλαντιμίρ Παδρίνο Λόπεζ, δήλωσε πως οι υπαίτιοι της στάσης θα αντιμετωπίσουν τον νόμο για τις πράξεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή